Aino Huilaja: Paluumatkalla

 

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2023
Valokuvat: Jerry Ylkänen
Sivumäärä: 157 s.

Kirpaisevan hauska seikkailu Euroopan teillä syvenee rehelliseksi kuvaukseksi omannäköisen elämän ja uran etsimisestä. 

Pakettiautoon muuttanut entinen uraohjus on päätynyt lapsuutensa maisemiin keskelle Lapin jäätyneitä suomaita. Talvituntureiden syleilyssä on aikaa – ja myös pakko – etsiä elämälle uutta suuntaa.

Kun kevät koittaa, matkan on jatkuttava, mutta minne ja mitä se vaatii? Kiinnostaisiko työ somevaikuttajana vai paluu takaisin uutistoimitukseen? Vastaisiko myöntävästi tosi-tv-tarjoukseen? Ja kiperin kysymys kaikista: voiko nelikymppinen ihminen asua edelleen pakettiautossa?

Paluumatkalla on jatkoa Maikkarin uutisankkurin irtiotosta kertovalle Pakumatkalla-kirjalle.

Oma arvioni: Aino Huilajan ensimmäiseen kirjaan verrattuna, tämä toinen jäi mielestäni hieman vaisuksi, mutta siitä huolimatta sitä oli mukava lukea. Paluumatka vei Huilajan perheineen muun muassa takaisin lapsuuden maisemiin Lapin erämaamökkiin. Matkalla riitti monenlaisia haasteita, joista puhuttiin kaunistelematta. 

Jos voisin matkustaa, Sardinian kauneuden haluaisin tämän kirjan innoittamana kyllä nähdä ihan omin silmin. Ja onhan Lapissakin toki omat hienoutensa, joista olen onneksi saanut aikanaan nauttia itsekin kesälomareissuilla. Jos van life -ilmiö kiinnostaa, on kirja ehdottomasti lukemisen arvoinen. Valokuvia olisi mielestäni saanut olla enemmänkin. 

Täytyypä katsoa myös tuo Van Life-dokumentaarisen sarjan toinen kausi, eli Arktinen roadtrip. Vaikka en ole sitä vielä nähnytkään, uskaltanen suositella sitäkin.