Mari Koppinen: Meiju – En tyydy vähempään

 

Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2023
Sivumäärä: 508 s., 34 numeroimatonta kuvasivua

Mitä jos esiintyminen on jotain, josta ei voi saada kyllikseen?

Nuori Meiju Suvas astui yleisön eteen Suosikki-lehden järjestämässä kilpailussa 1980-luvun alussa, eikä paluuta enää ollut. Kun ensi hitti Tahdon sinut valloitti Suomen, opinnot kauppaoppilaitoksessa sekä työt toimistossa ja Frederikin taustalaulajana saivat jäädä.

Meiju Suvaksesta tuli ajan suosituin kotimainen laulaja ja diskoiskelmän kuningatar, jonka hittien (Tahdon sinut, Oot paha, Tää onnea on) konesoundit muuttivat suomalaista iskelmää peruuttamattomasti. Eikä 1990-luvun musiikista voisi puhua ilman jättihittiä Pure mua, joka sinetöi Meijun paikan kotimaisen musiikin tähtitaivaalla.

Meiju – En tyydy vähempään on lämmin, rempseä ja kipeäkin tositarina rakkaudesta, suurista pettymyksistä, sitkeydestä, äityidestä, elämänilosta sekä urasta, joka on jatkunut menestyksekkäänä jo yli 40 vuotta. 

Oma arvioni: Oli kiinnostavaa lukea, kuinka äitinsä sellon alla kasvaneesta Meijusta tuli kansan rakastama iskelmätaivaamme kiintotähti, sillä muistan jo lapsuudestani Meijun tumman äänen. Siksi oli mukava tutustua myös monien tuttujen kappaleiden taustoihin. Kirjasta sai myös hyvin kuvan siitä, millaisia murrosvaiheita maamme musiikkibisnes on käynyt läpi viimeisten vuosikymmenten aikana. Helppoa ei ole ollut etenkään naisilla todella miesvaltaisella alalla, mutta onneksi on ollut vahvoja persoonia, kuten Meiju, jotka ovat selvinneet ja pitäneet kiinni myös omista toiveistaan ja ideoistaan. 

Vaikka elämäkerrassa on paljon menestystä ja kimallusta, on Meijunkin elämään mahtunut myös paljon vaikeita ja kipeitäkin asioita etenkin henkilökohtaisessa elämässä. Kaiken kaikkiaan tämä elämäkerta on kuitenkin mielestäni varsin elämäniloinen ja pirskahteleva, siis meijuisa.  Se tarjosi minulle viihdyttävän lukukokemuksen. Jos laulajien elämäkerrat kiinnostavat, on tämä teos ehdottomasti lukemisen arvoinen. Suosittelen.