Pip Williams: Kadonneiden sanojen kirja

 

Kustantaja: Into
Julkaisuvuosi: 2023
Englanninkielinen alkuteos: The dictionary of lost words (2021)
Suomentanut:Tuulia Tipa
Sivumäärä: 455 s.

Tarina tytöstä, joka varasti sanan 

Äiditön ja utelias Esme kasvaa sanojen maailmassa. Hänen isänsä kollegoineen kokoaa ensimmäistä Oxfordin englannin sanakirjaa. Eräänä päivänä Esme löytää pöydän alle leijailleen paperinpalasen, johon on kirjoitettu sana "orjatyttö". Sana kiehtoo Esmeä, ja hän alkaa kerätä muistiin sanoja, joita miehet heittävät sivuun. 

Vuosien saatossa Esmelle selviää, että joitakin sanoja pidetään arvokkaampina kuin toisia. Oxfordin tornien varjossa hänen käsiinsä päätyy yhä enemmän hylättyjä sanoja, joita ei merkitä sanakirjoihin. Lisää sanoja etsiessään Esme tutustuu sanakirjan kansien ulkopuolella muuttuvaan maailmaan ja äänioikeutta vaativiin suffragetteihin. Lopulta sanoista muotoutuu kokonainen kokoelma: kadonneiden sanojen kirja. 

Kadonneiden sanojen kirja on tositapahtumista ammentava, virkistävän omaperäinen historiallinen romaani. Se kertoo kielen voimasta ja ihmisistä, joiden katoavat suurmiesten kirjoittaman historian pimentoon. 

Oma arvioni: Tämä kirja oli yksi täsmävalinnoistani tämän vuoden Helmet-lukuhaasteeseen. Etsin kirjaa, jonka nimessä on sana kirja. Sitten silmiini osui tämä teos, jonka nimi osui hakuuni herättäen myös kiinnostukseni, ja kirjan upea kansikuva teki valinnasta helpon ilman, että luin tarinasta mitään etukäteen.

Kirjan kansien väliin mahtui kiinnostava ja omaperäinen historiallinen romaani. Sen tapahtumat sijoittuivat 1900-luvun alkuun, jolloin Britanniassa taisteltiin kiivaasti naisten äänioikeuden puolesta. Fiktiivisen tarinan taustalla oli myös muun muassa ensimmäinen maailmansota.  Romaanissa kuvataan hyvin sitä, kuinka sanakirjat ovat täyttyneet ennen kaikkea rikkaiden miesten käyttämistä sanoista, jolloin naisten ja köyhien ihmisten kokemuksia kuvaavat ilmaisut ovat jääneet vieraiksi. Niin ei kuitenkaan kuuluisi olla, joten on tehtävä jotakin...

Sanoissa on voimaa sekä hyvässä että pahassa. Ne voivat sekä yhdistää että erottaa ihmisiä toisistaan. Siksi on yhä tänä päivänäkin aidosti väliä sillä, keiden sanoja käytetään. Kuinka onnellisia saamme ollakaan siitä, että meillä on rikas kirjoitettu kieli. 

Sanoja rakastavana ja analyyttisen tutkijaluonteen omaavana kirjojen ystävänä pidin kirjan aiheesta todella paljon. Kerronta olisi kuitenkin paikoitellen voinut olla minun makuuni mielellään hieman nopeatempoisempaa.