Satu Rämö: Jakob

 

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2023
Sivumäärä: 400 s.

Rikosetsivä Hildur Rúnarsdottirin kotikylässä Isafjörðurissä vietetään vuoden pimeintä ja levollisinta aikaa. Joulun lähestyessä kyläläisten rauha kuitenkin järkkyy. Länsivuonoilta kalankasvatusaltaasta löytyy järsitty ruumis. Hildur ja hänen työparinsa, suomalainen poliisiharjoittelija Jakob Johanson, ehtivät tuskin aloittaa rikostutkintaa, kun toisaalla Islannin syrjäisessä kolkassa tapahtuu uusi outo väkivallanteko. Ja pian kolmas. 

Rikoksia tutkiessaan Hildur tasoittaa ajatuksiaan surffaamalla Atlantin hyisissä aalloissa, sillä myös kadotettu yhteys sisareen painaa mieltä. Jakob vannoo tekevänsä kaikkensa, että saisi lapsensa tapaamisasiat kuntoon uudessa oikeudenkäynnissä. Kuinka pitkälle Jakob on valmis menemään? Sitä Hildur joutuu miettimään, kun hän saa pahimman mahdollisen puhelun Suomesta. 

Oma arvioni: Jakob on huippusuositun blue nordicia edustavan Hildur-dekkarisarjan kolmas osa. Se oli minusta varsin mainio avaus kirjavuodelle 2024. Kiinnostava yhdistelmä erilaisia rikoksia ja muita ongelmia. Aluksi tuntui kuitenkin siltä, että eri vuosien ja paikkojen välillä "hyppiminen" häiritsi, mutta kyllä siihen nopeasti tottui. Ja juonikuviot etenivät kaikkiaan sujuvasti. Kaikki aavistukseni tapahtumien käänteistä eivät osuneet kohdalleen, joten sinäkin saatat yllättyä. Jos olet tykännyt sarjan aiemmista osista, pidät todennäköisesti tästäkin, vaikka joiltain osin Jakobin kohdalla on mielestäni hieman hätiköity. 

Jään mielenkiinnolla odottamaan, millainen tv-sarja tästä trilogiasta tulee. Ja luulenpa, että Hildurin ja Jakobin tarina saa vielä jatkoa jossain vaiheessa.