Sirpa Kähkönen: 36 uurnaa – Väärässä olemisen historia

 

Kustantaja: Siltala
Julkaisuvuosi: 2023
Sivumäärä: 267 s. 

Rakkaudentunnustus kuolleelle äidille

Kirjailija Sirpa Kähkösen äiti Riitta (s. 1941) kuoli maaliskuussa 2022 pitkään sairastettuaan. Eläessään hänen oli vaikea ottaa rakkautta vastaan. "En sure kuolemaasi, suren elämääsi", Sirpa Kähkönen kirjoittaa tietäen hyvin, että äiti ei pitäisi lauseesta. Äiti torjui rakkauden, vaikka kaipasi sitä kaikkein eniten. 

Riitta oli atleettinen, kaunis ja lahjakas. 16-vuotiaana koettu liikenneonnettomuus muutti hänen elämänkulkunsa. Kirjassaan Kähkönen kuvaa 1950-luvun tytön elämää ja onnettomuuden jälkeistä dramaattista murrosta hänen päiväkirjojensa kautta. Kirjassa kerrotaan tanssilavoista, murtuneesta mielestä, liehuvista helmoista, 60-luvun äidistä, Mirapront-laihdutuspillereistä, jotka sisälsivät amfetamiinia, ahdistuksesta, vihasta ja psykoosin hetkistä. Mutta myös rakkaudesta, joka ei koskaan kuole. 

Oma arvioni: Historiallisista romaaneistaan ja yhteiskunnallisista aiheistaan tunnettu Sirpa Kähkönen koettelee tällä kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon 2023 voittaneella teoksellaan kiinnostavalla tavalla kirjallisuuslajien rajoja. Kirja on varsin henkilökohtainen, sillä äitinsä päiväkirjojen kautta kirjailija yrittää löytää selityksiä tämän usein todella armottomaan suhtautumiseen omaa tytärtään kohtaan. Kirjassa sukelletaankin syvälle suvun historiaan, josta löytyvät niin puhumattomuuden kuin väkivaltaisuudenkin juuret. Tunteiden kirjo on tarinassa todella vahvasti läsnä, ja monenlaiset tunteet ravistelivat minuakin teosta lukiessani. Katkeruuteen vajoamisen sijaan kertojan tavoitteena on mielestäni ennen kaikkea ymmärryksen lisääminen. Ja äiti-tytärsuhteen kipupisteiden läpikäyminen auttaa päästämään irti ja tunnustamaan rakkautta äidille, joka ei saanut aikanaan kokea kaipaamaansa rakkautta eikä oikein osannut näyttää sitä itsekään. 

Paikoin toisteiseen tarinaan jäi joitakin kiinnostavia aukkoja., joten saa nähdä, tuleeko Kähkönen täydentämään niitä tulevassa tuotannossaan. Minusta 36 uurnaa – Väärässä olemisen historia -teos osoittaa erinomaisesti sanojen voiman sekä hyvässä että pahassa. Monet ovat varmasti omakohtaisestikin kokeneet, kuinka ne voivat sekä rikkoa että parantaa. Tämän teoksen keskeisin viesti on nähdäkseni se, että puhumattomuuden kulttuuri on tuhoisa, joten se tulisi murtaa. 

Jos etsit koskettavaa ja kielelliseltä ilmaisultaan rikasta teosta savolaisin "maustein", Sirpa Kähkösen 36 uurnaa on erinomainen valinta. Itselleni se osui tämän vuoden toiseksi kirjaksi.