Tiina Raevaara: Minä, koira ja ihmiskunta – Lajien välisen yhteiselon historia

 

Kustantaja: Like
Julkaisuvuosi: 2022
Sivumäärä: 316 s.

Miltä ihmiskunnan historia näyttää, kun ihmistä tarkastellaan yhtenä lajina muiden eläinten joukossa?
 

Biologi-kirjailijan omakohtainen teos kuvaa sykähdyttävällä tavalla ihmisen rinnakkaiseloa eläinten kanssa. Samalla se kertoo uupumiseen sairastumisesta ja siitä toipumisesta. Miksi uupunut tuntee olonsa levolliseksi koiransa seurassa, mutta läheisten ihmisten katseet väsyttävät? Miksi eläimet ylipäänsä herättävät voimakasta empatiaa? 

Koira on kulkenut ihmisen mukana paljon pidempään kuin kirjoitustaito, maanviljelys tai kristinusko. Ihmisen ja koiran yhteisen matkan kartoittaminen avaa kiehtovan näköalan niin ihmisyyden perimmäiseen olemukseen kuin luontosuhteeseenkin.

Oma arvioni: Olipa kiinnostava ja informatiivinen syväsukellus koiran ja ihmisen yhteiseen historiaan. Pidin erityisesti siitä, kuinka avoimesti kirjailija kuvasi omaa suhdettaan eläimiin ja erityisesti koiriin. Löysin näistä kuvauksista paljon myös itseäni. Mitä pidemmälle tämän kirjan lukeminen eteni, sitä enemmän aloin kaivata koiriani. Niiden silmistä loistavaa viisautta, turkin lämpöä ja pehmeyttä kättä vasten ja niiltä saamaani ehdotonta hyväksyntää. Muistin jälleen elävästi sen, kuinka iloisempaa elämä oli silloin, kun kotona oli koira. 

Tämän kirjan vakuuttavasta ja laajasta lähdeluettelosta löydän varmasti paljon muutakin kiinnostavaa luettavaa aiheesta. Jos olet kiinnostunut koiran ja ihmisen yhteiselosta sekä historian että kokemusten valossa, on Minä, koira ja ihmiskunta mielestäni erinomaista luettavaa. Suosittelen lämpimästi.