Anne Helttunen & Annamari Saure: Kynällä raivattu reitti ­– Suomalaisia kirjailijanaisia

 

Kustantaja: SKS Kirjat
Julkaisuvuosi: 2024
Sivumäärä: 491 s.

Millaista kirjoittavan naisen elämä Suomessa on ollut? Mitä naiset ovat halunneet sanoa ja saada aikaan? Miksi moni heistä on jäänyt kirjallisuushistorioiden ulkopuolelle?

Ensimmäinen nimeltä tunnettu suomalainen runoilijanainen Regina von Birchenbaum kirjoitti eroottisesti latautuneen omaelämäkerrallisen elegian jo 1600-luvulla. Hänen ja nykykirjailijana menestyneen Helvi Juvosen väliin mahtuu monta kiehtovaa kirjallisen naisen elämää. Kynällä raivattu reitti kertoo 35 kirjailijanaisen tarinan 1600-luvulta 1900-luvun puoliväliin.

Oma arvioni: Olipa kiinnostava katsaus etenkin monien itselleni aiemmin tuntemattomien suomalaisten  naiskirjailijoiden  elämään ja kirjalliseen tuotantoon. Teos osoittaa erinomaisesti sen, kuinka nämä historian periksiantamattomat naisasianaiset ovat tehneet sinnikkäästi työtä saadakseen äänensä kuuluviin ja tuodakseen esille itselleen tärkeitä asioita aikana, jolloin koulutukseen pääsykään ei ollut naisille itsestään selvää ja yhteiskunnassa miehet hallitsivat myös kirjallisuuskenttää. 

Jos haluat tutustua sekä tunnettuihin että tuntemattomiksi jääneisiin varhaisiin naiskirjailijoihimme, kirjan henkilökuvat ja pienoiselämäkerrat perusteellisine lähteineen antavat siihen erinomaisen mahdollisuuden. Suosittelen.