Jojo Moyes: Pariisi yhdelle ja muita kertomuksia

 

Kustantaja: Gummerus
Julkaisuvuosi: 2019
Englanninkielinen alkuteos: Paris for One and Other Stories (2016)
Suomentanut: Heli Naski
Sivumäärä: 288 s.


11 inspiroivaa tarinaa, jotka lämmittävät sydäntä ja mieltä
 

Nelliä odottaa romanttinen viikonloppu Pariisissa. Juuri ennen junan lähtöä Lontoosta Nellille selviää, ettei hänen poikaystävänsä olekaan tulossa mukaan. Tästä pitäisi seurata katastrofi, kuten hänen ystävänsä hyvin tietävät, arka Nell on kaikkea muuta kuin vahva itsenäinen nainen, joka pärjää omillaan ja ottaa maailman haltuun. Mutta Pariisissa ja sen ihmisissä on sitä jotain, je ne sais quoi… Voisiko kaupungin taika saada Nellin unohtamaan kelvottoman poikaystävänsä ja tutustumaan sen sijaan uuteen versioon itsestään?

Jojo Moyes maalaa hurmaavassa ja hauskassa tarinakokoelmassaan oivaltavia kuvia ihmissuhteista ja naisista niiden rakoilemispisteissä. Toiset löytävät kadonneen kipinän, toiset itsensä ja voimansa. 

Oma arvioni: Moyesin tarinat tarjosivat sinänsä viihdyttävää eskapismia arjen harmaudesta, mutta luvattua hauskuutta en niistä juurikaan löytänyt. Sen sijaan huomasin lukiessani ärsyyntyväni kerran jos toisenkin, milloin poukkouluun, milloin ärsyttäviin henkilöhahmoihin. Lukeminen sujui muutenkin jotenkin oudon levottomasti, mikä ei suinkaan ollut pelkästään kyseisen teoksen syytä. Huonaan olevani novellien suhteen varsin kriittinen lukija. Myönnän valinneeni tämän kirjan luettavakseni sen nimen perusteella, ja oltiinhan siinä Pariisissa. 

Voisin suositella tätä tarinakokoelmaa romanttisten tarinoiden ystäville. Kyllä Jojo Moyes viihdettä osaa kirjoittaa, vaikka juuri tänmä kirja ei itselleni suuremmin "kolahtanutkaan".