Sigrid Nunez: Paras ystävä

 

Kustantaja: Aula & Co
Julkaisuvuosi: 2024
Englanninkielinen alkuteos The Friend
Suomentanut: Kristiina Drews
Sivumäärä: 215 s.

Koskettava kertomus ystävyydestä, surusta ja koiran ja ihmisen taianomaisesta yhteydestä

Naisen paras ystävä menehtyy yllättäen, ja hän saa hoitaakseen tämän valtavan tanskandoggin. Hänen omaa suruaan värittää isäntänsä menettäneen koiran sanaton murhe ja hämmennys. Kaiken yllää häilyy häädön uhka, naisen asunnossa kun ei sallita lemmikkejä. 

Nainen eristäytyy koiran kanssa kotiinsa, ja ystävät epäilevät surun hämärtäneet hänen arvostelukykynsä. Hän miettii pakonomaisesti koiran hyvinvointia, koska hän on päättänyt voittaa sen rakkauden ja oppia ymmärtämään uuden ystävänsä mietteitä. Ajan myötä nainen ja koira löytävät sen sanattoman ja rikkaan yhteyden, jonka vain koiranomistaja voi ymmärtää. 

Paras ystävä on paitsi haikea ja viisas romaani surusta ja menettämisen tuskasta myös syvä kumarrus ihmisen ja koiran väliselle ystävyydelle.

Oma arvioni: Koskettava kuvaus menetyksen aiheuttamasta surusta ja tuskasta,  kaunis tarina ihmisen ja koiran välisestä ystävyydestä sekä kiinnostava kirja kirjoista. Aluksi kirjoittajan tyyli poukkoilla ajatuksesta, mielikuvasta ja muistosta toiseen ja takaisin vaati hieman totuttelua, mutta lopulta jo pidin siitäkin. Apollo oli tietysti ihana. Suosittelen kirjaa  lämpimästi etenkin kaikille niille, jotka tietävät omasta kokemuksestaankin, että koira on ihmisen paras ystävä.