Hanna Bervoets: Tervetuloa sairaiden valtakuntaan

 

Kustantaja: Gummerus
Julkaisuvuosi: 2024
Hollanninkielinen alkuteos:Welkom in het rijk der zieken (2019)
Suomentanut: Sanna van Leeuwen
Sivumäärä: 336 s.

Kolmekymppisen Clayn elämänpiiri kapenee kroonisen sairauden myötä, päivätyö jää, ystävät etääntyvät ja tyttöystävä jättää. Clay keskittää tarmonsa hoitokeinojen etsintään, sillä vannoohan ympäröivä yhteiskuntakin paranemisen nimeen.

Pysäyttävästi jatkuvaa kipua kuvaavan realistisen tarinan rinnalla kulkee vuoropuhelu, jossa seurataan Clayn matkaa sairaiden valtakuntaan. Oppaakseen Clay saa amerikkalaiskirjailija Susan Sontagin, jonka omakohtaiset esseet sairastamisesta tunnetaan maailmanlaajuisesti. Oudossa rinnakkaismaailmassa pätevät näkymättömät säännöt ja naurunalaiseksi joutuu niin kovin tutunoloinen sairastamisen byrokratia. 

Oma arvioni: Kirjassa kroonista kipua ja uupumusta kuvataan koskettavalla tavalla, mutta poukkoilu ainne tänne kuitenkin hieman häiritsi. Lisäksi fantasiamaailmassa liikkuminen ei ole oikeastaan koskaan ollut minun juttuni. Siitä kai osittain johtui se, että koin kokonaisuuden jotenkin omaan makuuni hieman liian omituiseksi. Kaikesta huolimatta tarina vei kuitenkin mennessään. Se toi hyvin esille sen, kuinka rankkaa jatkuvien kipujen kanssa eläminen on. Ja kun siihen lisätään vielä henkinen työ tilanteen hyväksymiseksi ja jatkuva taistelu byrokratiaa vastaan, kokonaiskuorma onkin melkoinen.

Jos vaikean ja ei perannettavissa olevan sairauden kanssa eläminen on sinulle vierasta, mutta haluaisit ymmärtää kyseistä tematiikkaa aiempaa paremmin, kannattaa tutustua tähän ajatuksia herättävään teokseen.