Kirja-arvio: Nälkäpeili on monikerroksinen tarina selviytymisestä ja toivosta
Marjo Ojalammin Nälkäpeili-romaanissa kuvataan koskettavasti nuoren tytön sairastumista anoreksiaan ja siitä toipumista. Romaani on paitsi murrosiän kynnyksellä olevan tytön kasvutarina myös kertomus naisten asemassa tapahtuneista muutoksista aikojen kuluessa. Vaikka kirjan tapahtumat sijoittuvat eteläpohjalaiseen maalaiskylään 1970-luvulla, lukija pääsee päähenkilön tavoin kurkistamaan myös kauemmas menneisyyteen, aina 1800-luvun puoliväliin asti.
Esiäitiensä kohtaamisten kautta tyttö lopulta oivaltaa, että hänkin voi selvitä haasteistaan, vaikka onkin aina kokenut olevansa epätäydellinen ja siksi hävennyt ulkonäköään. Kollektiivinen muisti voi vaikuttaa meihin monin tavoin, mutta toisaalta ylisukupolvisten traumojen ketju on mahdollista myös katkaista. Kunpa asioista vain puhuttaisiin avoimesti ja apua haettaisiin rohkeasti - ja sitä myös oli saatavissa riittävästi ja oikea-aikaisesti.
Vaikka syömishäiriö tuntuikin olevan romaanin tytölle tapa hallita elämää, sai se hänet kuitenkin ajautumaan elämän ja kuoleman rajalle ja kuihtumaan vähitellen lähes olemattomaksi. Tarina saikin minut miettimään, kuinka vaarallisia etenkin nuorille naisille asetetut ulkonäköpaineet ovat.
Nälkäpeili on mielestäni kiinnostava psykologinen romaani, jossa yhdistyy sujuvasti sekä historiallinen että mielenterveydellinen ulottuvuus. Tämä toivoa antava kirja sopii minusta mainiosti niin nuorten kuin aikuistenkin luettavaksi. Suosittelen.
Marjo Ojalammi: Nälkäpeili Kustantaja: Kirjokansi Julkaisuvuosi: 2023 Sivumäärä: 173 s. P.S. Lämmin kiitos kirjailijalle yhteydenotosta. |