Meg Arroll: Pienet traumat – Henkisten haavojen suuret vaikutukset

 

Kustantaja: Bazar
Julkaisuvuosi: 2024
Englanninkielinen alkuteos: Tiny Traumas
Suomentanut: Jouni Avelin
Sivumäärä: 316 s.

 Kun mikään ei vaivaa mutta kaikki on vähän pielessä

 
Tuntuuko sinusta siltä, että kuljet elämäsi läpi kuin unessa, kykenemättä osallistumaan siihen täysipainoisesti? Että mikään elämässäsi ei varsinaisesti ole vialla, mutta silti kaikki tuntuu vaikealta? Syynä voivat olla pienet traumat, joita et ole edes huomannut saaneesi. Sellaisia voivat olla esimerkiksi kiusatuksi joutuminen, äkillinen ympäristön vaihdos, suorittamispaine ja taloudelliset huolet.  

Jos tiedostat nämä sinua vaivaavat elämän kolhut, voit kääntää ne vahvuuksiksi muodostamalla psykologisen immuniteetin, joka auttaa sinua selviytymään pienten traumojen lisäksi myös tulevista isoista haasteista. Kirjassa psykologi Meg Arroll käyttää esimerkkitapauksia potilaistaan ja tarjoaa myös harjoituksia, joilla lukija voi käsitellä omia vastaavia pieniä traumojaan. 

Oma arvioni: Meillä on tapana sivuuttaa pieniä traumoja, mutta se ei kuitenkaan kannattaisi. Niillä kun on taipumus kasaantua syvälle tunteidemme ytimeen ja kasvaa. Pienet kolhut vaanivat ikään kuin pinnan allan aiheuttaen meille muun muassa melankolisuutta ja ahdistusta. Tuntuu kurjalta, vaikka periaatteessa asiat ovatkin ihan hyvin. 

Kirjassa kuvataan lukijaystävällisesti ja esimerkkitapausten avulla, millaisia "pienet traumat" ovat, miten ne vaikuttavat ihmisten elämään ja mitä niille on mahdollista itse tehdä ennen kaikkea TTT-menetelmän avulla (tiedostaminen, tunnustaminen, toiminta), Arroll kannustaa myös avun pyytämiseen.  

Jos haluat auttaa asiakkaitasi "pienten traumojen" käsittelyssä tai hoitaa itse omia haavojasi, on tämä kirja harjoituksineen ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Suosittelen.