Alex Schulman: Kiirehdi rakkain

 

Kustantaja: Nemo
Julkaisuvuosi: 2023
Ruotsinkielinen alkuteos: Skynda att älska (2009)
Suomentanut: Jaana Nikula
Sivumäärä: 229 s.

Huippusuositus tekijän riipaiseva kirja isäsuhteestaan.

Kun isä on kuollut, aikuinen poika vetäytyy kesämökille. Hänen mieleensä alkaa nousta muistoja: Alex pitää isälle seuraa, kun tämä putsaa kalaverkkoja. Alex istuu isän vieressä, kun tätä haastatellaan. Alex salakuljettaa isälle rapuja ja viskiä hoitokotiin.

Kirja kertoo isän ja pojan rakastavasta suhteesta sekä isän vanhenemisesta ja kuolemasta. Suomenruotsalainen Allan Schulman oli tunnettu tv-tuottaja Ruotsissa. Kirjan nimi tulee Tove Janssonin sanoittamasta Syyslaulusta.

Oma arvioni: Vaikka tämä kirja oli perustunnelmaltaan alakuloinen, surullinenkin, vei se lukijansa kuitenkin myös kirjalijan onnellisten lapsuusmuistojen pariin. Niihin lukeutuivat muun muassa perheen yhteiset mökkikesät juhannuksen Coca-Cola Cupeineen ja kuljeskelut iaän mukana tv-ohjelmien kulisseissa. Huoli iäkkään isän jaksamisesta oli kuitenkin läsnä jo varhain, ja vuosien myötä huolet vain lisääntyivät. Mieleen hiipi myös pelko isän menettämisestä. Ne ovat samaistuttavia asioita kaikille, joiden vanhemmat ikääntyvät ja heidän voimansa vähenevät vääjäämättä. Mikään kun ei elämässämme ole ikuista. 

Romaani on vaikuttava kuvaus lapsen ja vanhemman; pojan ja isän välisestä suhteesta eri ikäkausien ja elämänvaiheiden läpi tarkasteltuna. Tätä kirjaa lukiessa hypyt eri aikausien välillä eivät haitanneet lainkaan, vaan ne ikään kuin kuuluivat asiaan. Alex Schulmanin Kiirehdi rakkain on mielestäni kaunis rakkaudentunnustus isälle. Täytyypä tutustua kirjailijan muihinkin teoksiin.