Inga Magga: Puolikas

 

Kustantaja: Like
Julkaisuvuosi: 2024
Sivumäärä: 286 s.

Koskettava perhetarina sotienjälkeisen Saamenmaan lapsista, nykypäivän kaupunkisaamelaisista

Ibbá palaa sukunsa kotipaikkaan Kutturaan. Hänen sisintään kalvaa kuitenkin vierauden tunne, ja hän alkaa pohtia, miksi hän ei osaa puhua saamea – ja miksi hänen ikääntyvät vanhempansa välttelevät aihetta.

Vähä vähältä Ibbá selvittää sukunsa saloja, jotka juontuvat sotienjälkeisiin vuosiin, kun syrjäkylien saamelaislapset koottiin lukuvuoden ajaksi kouluasuntoloihin ja he joutuivat eroon perheistään. Ibban täytyy kysyä itseltään, mikä merkitys saamelaisuudella hänelle on. 

Oma arvioni: Inga Maggan toisessa romaanissa vuorottelee kaksi tarinaa: kertomus 1950–1960-luvun elämästä Kutturan kylässä sekä Ivalon seudun asuntolakouluissa ja kuvaus nykyajan kaupunkisaamelaisen oman paikan ja  identiteetin etsimisestä. Tarinat osoittavat koskettavasti sen, että on tunnettava menneisyyttä, jotta voisi ymmärtää nykyisyyttä. Kieli tulisi nähdä kulttuuria kannattelevana itseisarvona. Kielen menetys on tragedia niin yksilölle kuin seuraaville sukupolvillekin. Puolikas on mielestäni todella vaikuttava  kertomus siitä, mitä ihmiselle tapahtuu, kun hän joutuu salaamaan taustansa. Kunpa kenenkään ei tarvitsisi tehdä niin. 
 
Suosittelen kirjan lukemista lämpimästi kaikille saamelaisuuden historiasta kiinnostuneille.