Katja Kettu: Erään kissan tutkimuksia

 

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2023
Sivumäärä: 355 s.

Katja Ketun huikaiseva romaani kieppuu aikojen lävitse ja antautuu villille luonnolle ja perillistä ikävöivän veren kutsulle. 

Kirjailija saa keskenmenon ja menettää kykynsä puhua ja kirjoittaa. Paikalle lähetetään Taivaiden Tutkimustoimistosta Etsivä, mutta jokin menee pieleen, ja tuvan nurkkaan ilmestyykin Kissa, joka käy tutkimaan vintin lattialuukusta löytynyttä Isoisoäidin päiväkirjaa.

Kun uusi elämä on menetetty, kääntää Kirjailija katseensa menneisyyteen ja ikiaikaisiin syntysanoihin. Niiden taitajalla, Isoisoäidillä, on suomen kielen väessä ja voimassa parantajien mahti.

Voiko menneestä löytää lohdun ja tarkoituksen elämälle, kun tulevaisuutta ei ole?

Oma arvioni: Tässä kieleltään rikkaassa avainromaanissa kuljetaan sujuvasti eri aikakausissa ja eri elämissä, joissa on loppujen lopuksi yllättävän paljon samanlaisuutta. Jokainen sekä menettää että kaipaa jotakin. 

Mielestäni Erään kissan tutkimuksia onkin ennen kaikkea väkevä kuvaus elämän  merkityksellisyyden etsimisestä. Mutta se on myös kertomus sotien jättämistä jäljistä, lapsettomuuden aiheuttamasta surusta ja rakkauden voimasta. Minusta se on myös kaunis ylistys ylisukupolviselle yhteenkuuluvuudelle. Ja kyllä se kissan "roolikin" yhtenä kertojana  lopulta kirkastui, vaikka ei heti ainakaan itselleni täysin auennutkaan. Tuo viiksekäs ja viirusilmäinen tutkija toi romaaniin maagista realismia. 

Jos olet aiemmin viihtynyt Katja Ketun ilmaisuvoimaisen kerronnan parissa, Erään kissan tutkimuksia -romaanikin imaisee sinut todennäköisesti mukaansa.