Kirja-arvio: Mudlumin omaelämäkerrallinen Tätini Ellen -romaani tarjoaa lukijalle monisävyisiä muistikuvia menneiltä vuosikymmeniltä

Palkittu virolainen kirjailija, Mudlum, (s. 1966) kuvaa henkilökohtaisessa Tätini Ellen -romaanissa lähisukunsa naisten kohtaloita ja heidän mukavia ja omituisiakin piirteitä sekä sitä, kuinka noilla kummallisuuksilla on tapana siirtyä sukupolvelta toiselle – samaan tapaan kuin taloilla ja tavaroillakin.  Kirja suorastaan vilisee viitteitä lukuisiin virolaisiin kulttuuripersooniin, mutta hyvä niin, sillä ne antavat etenkin etelänaapurimme lähihistoriaa heikosti tuntevalle lukijalle todella arvokasta tietoa.

Kasvavalle tytölle boheemi täti on turva ja esikuva, joka opettaa tärkeitä taitoja. Yhteistä arkista puuhastelua varjostaa kuitenkin Ellen-tädin mielenterveyden horjuminen. Vaikka sairastuminen vakava asia onkin, tässä romaanissa sitä lähestytään myös huumorin keinoin ja jopa kauniisti.

Tässä lämminhenkisessä, elämäniloisessa ja elämäkerrallisessa romaanissa esineiden, paikkojen ja tunnelmien kuvaukset ovat tarkkoja ja monisävyisiä, joten ne vievät lukijan kiehtovalle matkalle menneisyyteen. Oli kiinnostavaa lukea muun muassa siitä, kuinka tärkeä rooli puutarhanhoidolla virolaisessa kulttuurissa on. Siltä ei voinut välttyä edes epäsovinnainen Ellen-täti. Kolmen naisen toisiinsa kietoutuvat selviytymistarinat osoittavat mielestäni hienosti sen, että muistommekin elävät ja vaikuttavat meissä pitkään, jopa vuosikymmeniä.  Niinpä kuoleman vuoksi ei elämää todellakaan kannata jättää elämättä ja muistoja hankkimatta.

Vuonna 2020 Tätini Ellen valittiin Viron parhaaksi proosateokseksi ja se on ollut maassa todellinen luku- ja myyntimenestys. Heidi Iivari vastaa romaanin ilmeikkäästä suomennoksesta. Suosittelen kirjan lukemista etenkin sukuromaaneista ja Viron lähihistoriasta kiinnostuneille.


Mudlum: Tätini Ellen

Kustantaja: Enostone
Julkaisuvuosi: 2023
Vironkielinen alkuteos:Mitte ainult minu tädi Ellen (2020)
Suomentanut: Heidi Iivari
Sivumäärä: 220 s.

 P.S. Kiitos kustantajalle saamastani arvostelukappaleesta.