Kirja-arvio: Maria Burrowin kirjassa koetaan uuden elämän ihme ja jaetaan tarinoita monenlaisesta vanhemmuudesta

Maria Burrowin Kaikesta huolimatta, meille tulee vauva  -kirjassa lapsenkaipuu on vahvasti läsnä alusta asti. Kirjailijalla on voimakas tarve ja halu saada perheeseen uutta elämää, vielä yksi lapsi. Mutta, jaksaako taas aloittaa kaiken alusta? Entä, jos raskaus lähes nelikymppisenä onkin pelkkää pahoinvointia?

Kirjan päätarinana kuljetaan siis yhden äidin matkassa hormonihuuruisten raskauskuukausien läpi, mutta sen rinnalla omista kokemuksistaan ja tunteistaan äitiyteen tai vanhemmuuteen kertovat muun muassa niin erityislapsen vanhempi, kolmosten äiti, tuore isä, lapsettomuushoitoja läpikäynyt kuin isoäitikin, eikä terveydenhuollon ammattilaisten näkökulmiakaan unohdeta. 

Näin ollen uuden elämän ihmeestä ja vanhemmuudesta iloineen, suruineen ja ”aikavarkaineen” piirtyy monipuolinen ja kaunistelemattoman rehellinen kuva. Teoksessa käsitellään monia raskauteen ja vanhemmuuteen liittyviä oletuksia ja myyttejä, mutta samalla halutaan lempeästi muistuttaa ennen kaikkea siitä, että jokainen raskaus on ainutlaatuinen, eikä kaikkeen tulevaan voi etukäteen varautua.  Lapsia saadaan, jos saadaan, joten jokainen pieni ihminen on todellakin ihme ja suuri lahja. Siihen tiivistyy mielestäni tämän elämänmakuisen teoksen keskeinen ja kaunein sanoma.

Kirjan ”kultamunat”, eli kokemuksista kumpuavat toiveikkaat oivallukset antavat vanhemmille luvan pelätä, mokata ja hyväksyä itsensä juuri sellaisina kuin ovat. Kun jokainen vanhempi tekee parhaansa, se kyllä riittää. Vaikka kyseinen teos on varmasti hyödyllistä luettavaa kaikille vanhemmille ja sellaisiksi haluaville, kenties eniten sillä on annettavaa kuitenkin heille, jotka juuri nyt miettivät, hankittaisiinko perheeseen sittenkin vielä yksi lapsi...Maria Burrow: Kaikesta huolimatta, meille tulee vauva
Tarinoita elämän synnystä ja vanhemmuudesta                                                                                                                                     

Kustantaja: Momentum Kirjat
Julkaisuvuosi: 2023
Sivumäärä: 216 s.


P.S. Lämmin kiitos kirjailijalle yhteydenotosta.