Markku Heikkilä: Ike – Unohtumaton Ilkka Kanerva

 

Kustantaja: Readme.fi
Julkaisuvuosi: 2023
Sivumäärä:332 s.

Huhtikuussa 2022 menehtynyt Ilkka Kanerva oli Suomen pitkäaikaisin kansanedustaja. Turkulaisen valtiomiehen ja kolminkertaisen ministerin poliittinen perintö on vertaansa vailla, ja siitä kirjoitetaan varmuudella vielä nippu teoksia. 

Tässä kirjassa käydään läpi Ilkka Kanervan elämänvaiheita ihmisenä ja kuvaillaan hänen persoonaansa sellaisena kuin läheiset, ystävät ja aivan satunnaisetkin kanssakulkijat sen muistavat. Haastattelun kirjaan on antanut myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö, jonka suhteesta Ike Kanervaan on liikkunut monenlaisia kaupunkilegendoja. 

Kerrottavaa riittää, sillä Ike, niin kuin häntä kaikki osasivat kutsua, oli kaikin tavoin unohtumaton hahmo.  Häntä ylistetään kyvystään kohdata kanssaihminen – olipa kyseessä sitten äänestäjä, ystävä tai poliittinen vastustaja. Ike tuntui olevan kaikkien tuttava. ”Kun kävellään Turun torilla ja vastaan tulee kaksi turkulaista, Ike tuntee heistä kolme”, lohkaisi edustajatoveri ja ystävä Ben Zyskowicz.

Sileä polku ei Kanervan elämäntaival ollut. Muutamat ankarat kohut jarruttelivat miehen menoa. Moni olisi niiden jälkeen vetäytynyt sivuraiteille tai palkintovirkaan. Kanerva päätti toisin ja palasi kentälle. ”Piikkari alkoi taas purra tatamia”, kuvaili urheilumies ja kielikuvien maestro itse. Olipa Kanervalla suunnitelmissa vielä kokeilla mahdollisuuksiaan presidenttikisassakin. 

Oma arvioni: Lukiessani tätä laajaan haastatteluaineistoon pohjautuvaa teosta mietin hetkittäin, onko kyseessä Ilkka Kanervan elämäkerta, vai suomalaisen ja etenkin kokoomuslaisen politiikan lähihistoria. Itse olisin kyllä lukenut mielelläni enemmän esimerkiksi Ilkka Kanervan vaiheista ennen politiikkaa, vaikka niitäkin tässä kirjassa toki sivuttiin. 

Ajallinen poukkoilu hieman häiritsi. Teos antoi Kanervasta kuvan mukavana miehenä, kaikkien kaverina ja ihmisenä, jota oli helppo lähestyä. Hän omistautui työlleen ja oli taitava puhuja. Jos politiikka kiinnostaa, kannattaa lukea tämä Markku Heikkilän kirjoittama teos.