Tiina Mahlamäki: Neuloosi

 

Kustantaja: Into
Julkaisuvuosi: 2024
Sivumäärä: 229 s.

Lämminhenkinen tarinallinen tietokirja avaa käsitöiden hurmosta lempeän huumorin sävyttämänä.

Neulomisharrastus on kasvattanut suosiotaan Suomessa koko 2000-luvun ajan, ja neulomiseen liittyy valtava määrä erilaisia yhteisöjä, tekniikoita ja historiaa. Syntyy uusia tuottajia, jotka kehräävät ja värjäävät villaa, ja islantilaislangat ostetaan kaupoista tyhjiksi.


Milloin neulomisen taito oikeastaan syntyi? Miksi koulukäsitöistä on jäänyt ikäviä muistoja? Entä miten neulominen liittyy feminismiin, sukupuoleen tai luokkaan? Voiko neulominen olla epäeettistä? Miksi neulomiseen on niin helppo hurahtaa?

Muun muassa perinteitä, sukupolvia, yhteisöllisyyttä ja uskontoa pohtivan teoksen edetessä valmistuu villapaita, jonka jokainen kerros kantaa tarinaa.  
 
Oma arvioni: Tähän tarinalliseen tietokirjaan tartuin ennen kaikkea sen mainion nimen vuoksi – ja siksikin, että olen aiemmin ollut itsekin aina silloin tällöin neuloosin pauloissa, vaikka en kyllä muuten käsityöihminen olekaan. Olen neulonut villapaitoja, kaulaliinoja, pipoja yms. niin itselleni kuin läheisillenikin, karvaisia kavereitakaan unohtamatta. 

Teos on kiehtova yhdistelmä kirjailijan minämuotoista, henkilökohtaista ja tunnepitoista kerrontaa neulomisen merkityksestä erilaisissa elämänvaiheissa ja laajemman neulomisilmiön universaalista historiasta ja filosofiasta ja sen ajan saatossa kohtaamista muutoksista. Korona-aika synnytti meillä Suomessakin melkoisen neulomisbuumin. Suosituimmat langat olivat kaupoista ajoittain jopa loppu.

Vaikka Tiina Mahlamäki ei Neuloosissa tarjoakaan lukijalle varsinaisesti neuleohjeita, kirjan edetessä valmistuvat neuletyöt sai ainakin minut miettimään, pitäisikö taas pitkästä aikaa tarttua pyöröpuikkoihin. Ja vaikka villapaitoja olisi omiin tarpeisiin jo riittämiin, aina voisi neuloa vaikkapa sukat keskosvauvoille…

Voin suositella Neuloosia sinulle, joka olet jo hurahtanut neulomiseen. Tai sinulle, joka etsit itsellesi uutta harrastusta, jonka parissa voisit rentoutua tai jopa meditoida.