Anna Peltola: Tunnetartunta

 

Kustantaja: Tuuma
Julkaisuvuosi: 2024
Sivumäärä: 229 s.

Vastaamme useimmiten automaattisesti toisen hymyyn ja tiedämme, miten ilo ja innostus voivat tarttua ja vahvistua nopeasti ihmisten välillä. Toisaalta voimme saada tartunnan myös kiireisestä ja stressaantuneesta ympäristöstä ja kokea nahoissamme muiden pelkoa, ärtymystä tai muita raskaita tuntemuksia.

Miksi tunteet tarttuvat? Kuinka voi oppia tunnistamaan tilanteita, joissa tunteet tarttuvat? Entä mitä keinoja on vaikuttaa siihen, millaisia tunnetartuntoja itse jätämme, ja miten voimme vaikuttaa muilta tuleviin haitallisiin tunnetartuntoihin?

Tunnetartuntaa tapahtuu ihmisten välillä päivittäin – toivoimme sitä tai emme. Kirja osoittaa, kuinka voimaannuttavat, vastavuoroiset tunnetartunnat ihmisten kesken voivat olla elämän parasta antia. Se myös opettaa olemaan valppaana tunnetartunnan kuormittavien puolien kanssa. Oman kehon tuottamaa tunnetietoa on mahdollista oppia kuuntelemaan ja säätelemään.

Oma arvioni: Tunnetartunnan tarkoituksena on suojata elämää ja siksei sen takana on aina pyrkimyksemme empatiaan toisten ihmisten kanssa. Tunnetartunta voidaan kuitenkin nähdä sekä voimavarana että kuormitustekijänä. Jos haluat oppia tunnistamaan tunnetartuntoja ja niiden erilaisia vaikutuksia sekä oivaltaa, miten voit itse vaikuttaa tunnetartuntoihin, kannattaa sinun lukea tämä opas omaa toimintaasi ja elämääsi reflektoiden ja teoksen esimerkkikuvauksista oppien. 
 
Kirjassa käsitellään kiinnotavasti  myös tunnetartuntojen roolia auttamistyössä, joten voin suositella tätä tuoretta kirjaa lämpimästi muun muassa coacheille ja terapeuteille.  Toki teos on hyödyllistä luettavaa kaikille ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta kiinnostuneille, sillä tunteet ovat arjessamme aina läsnä.