Björn Natthiko Lindeblad, Caroline Bankler & Navid Modiri: Saatan olla väärässä – ja muita oivalluksia elämästä

 

Kustantaja: Aula & Co
Julkaisuvuosi: 2021
Ruotsinkielinen alkuteos: Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk
Suomentanut: Teija Hartikainen
Sivumäärä: 195 s. + 16 numeroimatonta kuvasivua”Tärkein asia, jonka opin seitsemäntoista vuotta kestäneen, täysipäiväisen henkisen harjoittelun aikana, on se, että en enää kaikkea, mitä ajattelen. Se on minun supervoimani.”

Björn Lindeblad oli nuori ja lupaava ekonomi, joka huomasi haluavansa elämäänsä enemmän merkitystä. Hän päätyi noviisiksi thaimaalaiseen metsäluostariin, sai munkkinimen Natthiko -”se, jonka viisaus kasvaa” -ja vietti lähes kaksi vuosikymmentä buddhalaisissa luostareissa eri puolilla maailmaa. Kunnes tajusi, että oli aika jatkaa matkaa.

Lindeblad kertoo koskettavasti siitä, miten vaikea oli siirtyä tavalliseen arkeen ja miten se ajoi hänet masennukseen ja lamaannukseen. Perheen ja kaiken oppimansa avulla hän pääsi lopulta jaloilleen, ja hänestä tuli rakastettu luennoitsija ja meditaatio-opettaja.

Lindebladin kirjan tärkein oppi on myötätunto itseä kohtaan. Taakkamme kevenee, kun otamme vastuun sanoistamme ja teoistamme. Voimme katsoa itseämme lempeästi ja suhtautua puutteisiimme huumorintajuisemmin.

Saatan olla väärässä, on Björn Natthiko Lindebladin ihmeellinen elämäntarina ja lämminhenkinen opas. Teos oli valtava menestys jo ennen hänen kuolemaansa, ja se on tuonut lohtua sadoilletuhansille lukijoille.

Oma arvioni: Tässä rehellisessä ja elämänmakuisessa ja kuolemaa pelkäämättömässä muistelmateoksessa keskitytään ennen kaikkea Lindebladin "toiseen elämään", eli aikaan buddhalaismunkkina metsäluostarissa. Kirjassa on lukuisia viisaita oivalluksia, joka kuka tahansa meistä voi halutessaan pyrkiä soveltamaan omassa elämässään. Ne huokuvat myötätuntoa itseä kohtaan ja luottamusta siihen, että elämä kantaa. Läsnäolon merkitys ja juuri tässä hetkessä elämisen tärkeys kirkastuvat lukijalle entisestään. Yllätyin siitä, kuinka moniin teoksessa oleviin viisauksiin olin törmännyt aiemmin coachiksi opiskellessani. Olisin mielelläni lukenut enemmän Lindebladin ajatuksista ALS:n kanssa elämisestä, mutta hänen aikansa tämän parantumattoman sairauden kanssa jäi lopulta lyhyeksi.

Jos etsit poikkeuksellista elämäkerrallista teosta, joka tarjoaa syvällisiä ajattelemisen aiheita ja kehottaa pysähtymään elämän suurten kysymysten äärelle, Saatan olla väärässä, on mielestäni erinomainen valinta.