Erja Tulasalo: Oranssi puutarha


 
Kustantaja: Atena
Julkaisuvuosi: 2023
Sivumäärä: 228 s.

 Väkevä esikoisromaani uskonnollisen yhteisön muotteihin kelpaamattomasta nuoresta naisesta.

Maaru on lestadiolaisperheen aikuistuva tytär, joka ei halua naimisiin. Sen sijaan hänellä on ”syjänystävä” Eliisa, ihana ja hehkuva kesärakkaus. 1990-luvun Pohjanmaalla heidän suhteensa on kuitenkin mahdottomuus. Eliisa päätyy naimisiin ja liukuu raskaus raskaudelta kauemmaksi Maarusta.

Koskettava esikoisromaani kertoo, mitä suuresta pettymyksestä seuraa ja miten elinvoimaisinkin kukka sulkee pimeässä terälehtensä. Puutarhoista avun löytävä Maaru ihmettelee työssään, miten meissä on alusta alkaen kaikki valmiina, ja kullekin siemenelle kuuluu vapaan kasvun mahdollisuus.
 
Oma arvioni: Kirja voi tarjota samaistumispintaa nuorille naisille, jotka etsivät itseään tiukan uskonnollisen yhteisön varjossa, Jos he kokevat kuuluvansa myös johonkin seksuaalivähemmistöön, teoksen päähenkilön voimakkaat tunteet resonoivat heissä todennäköisesti varsin vahvasti. Vaikka ei ole helppoa tuntea olevansa aina jollain tavalla vääränlainen, toivoaan ei kannata menetätä.
 
Itse pidin etenkin 1990-luvun kuvauksesta ja Oulun murteesta, jota kirjassa käytettiin. Tämä teos oli ehsokkaana Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon saajaksi vuonna 2023.