Kerri Maher: Pariisin kirjakauppias

 

Kustantaja: Bazar
Julkaisuvuosi: 2023
Englanninkielinen alkuteos: The Paris Bookseller (2022)
Suomentaneet: Laura Kataja ja Mika Tiirinen
Sivumäärä: 390 s.

Maailmankuulun Shakespeare and Company -kirjakaupan vaiherikas tarina

Kun nuori amerikkalainen Sylvia Beach avaa Shakespeare and Company -kirjakaupan hiljaiselle pariisilaiskadulle vuonna 1919, hänellä ei ole pienintäkään käsitystä siitä, miten voimakkaasti hänen kirjakauppansa tulee mullistamaan kirjallisuuden tulevaisuuden.

Vasta perustetusta kirjakaupasta tulee nopeasti paljon enemmän kuin vain pelkkä kauppa, ja monet ensimmäisen maailmansodan jälkeisen ajan kirjailijakuuluisuudet, kuten Ernest Hemingway, alkavat pitää sitä kuin toisena kotinaan. Viehättävän kirjakaupan seinien sisällä muodostuvat hiljalleen monet vuosisadan tärkeimmistä kirjailijasuhteista. Kun Sylvia ottaa riskin ja julkaisee James Joycen kiistellyn Ulysses-romaanin, Shakespeare and Company päätyy koko kirjallisuusmaailman valokeilaan.

Nousukiito ei voi kuitenkaan jatkua ikuisesti. Henkilökohtaisten ja taloudellisten kriisien keskellä Sylvian täytyy päättää, mitä Shakespeare and Company -kauppa hänelle lopulta merkitsee ja mitä hän on valmis tekemään rakkaan kirjakauppansa vuoksi. 
 
Oma arvioni:Pariisin kirjakauppias on monitasoinen historiallinen romaani, joka on hieno kunnianosoitus maailmankuulun kirjakaupan perustajalle ja hänen sinnikkyydelleen. Vaikka en erityisesti biofiktion ystävä olekaan, tässä teoksessa pidin siitä, että laaja lähdeaineisto ja tutkimustietopohja olivat selvästi nähtävissä. Sen sijaan ilmaisullisesti teksti oli paikoin mielestäni harmillisen kankeaa,

Itselleni kirjan parasta antia oli ehdottomasti ajankuvaus ensimmäisen maailmansodan jälkeisestä Pariisista ja sen kirjallisesta kulttuurielämästä. Siksi voin suositella tämän teoksen lukemista lämpimästi paitsi kaikille historiallisten romaanien ystäville, niin tietysti myös kaikille kirjoja rakastaville.