Saara Cantell: Tuulensuojaan

 

Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2024
Sivumäärä: 335 s.

Marjapensaat ja kukkaistutukset kohoavat vaaleahkoa taivasta vasten siluetteina, valmiina sulautumaan kohta syveneviin varjoihin. Kaikki on, kuten elokuun iltoina aina, vähän enemmän satua. Ja silti aivan liian todellista kadotakseen.

Lauran elämä järkkyy. Toive äitiydestä raukeaa, kun avopuoliso Henri vetoaa ilmastosyihin ja ilmoittaa haluavansa pysyä lapsettomana. Samaan aikaan kaivoshanke uhkaa Kaislaniemeä, Lauran kesäkeidasta, jonka puutarhaa hän on vaalinut vuosia yhdessä ukkinsa kanssa. Mitä, jos edes rakkain maisema ei ole ikuinen?

Saima kohtaa elämänsä rakkauden Fransin 1930-luvun Helsingissä. Urheilullinen ja isänmaallinen lääkäri vastaa kaikin tavoin ajan arjalaisia ihanteita, Hetket Fransin sylissä ovat sykähdyttäviä, mutta pian suhde muuttaa Saiman tulevaisuuden suunnan pysyvästi.

Herkkävireinen romaani kietoo Lauran ja Saiman kohtalot yhteen ja kysyy, mistä löytää tuulensuoja, kun todellisuus ympärillä pettää ja valo hetkeksi katoaa. 
 
Oma arvioni:  Vaikka Laura ja Saima elävät tahoillaan eri aikoina, nuoria naisia yhdistää rakkaus puutarhanhoitoon ja toive omasta lapsesta. He tulevat lukijalle tutuiksi ja heidän vaiheistaan haluaa tietää lisää. Kaikki ei elämässä aina mene niin kuin haavekuvissa, vaan eteen tulee usein asioita, joita ei haluaisi kohdata. 

Tuulensuojaan-romaanissa teemoja riittää, niitä on mielestäni jopa hieman liian monta, sillä joitakin niistä käsitellään kirjassa oikeastaan vain pintaa raapaisten. Tarinat etenevät kuitenkin sujuvasti. Viihdyin kirjan parissa mainiosti.