Saija Uusi-Viitala: Aamu ja salaperäinen seteli

 

Kustantaja: Myllylahti
Julkaisuvuosi: 2024
Kuvittanut: Karin Niemi
Sivumäärä: 29 sivua

Aamu ystävineen rakastaa vauhtia ja seikkailuja. Pyörätuolilla pääseekin hurjan kovaa! 

Eräänä päivänä lapset löytävät leikkipuistosta setelin, jolla voisi ostaa vaikka mitä. Mutta kenelle raha kuuluu ja saako löytäjä pitää?
 
Oma arvioni: Olipa ilahduttavaa huomata, että tuoreessa kotimaisessa lastenkirjassa on pyörätuolia käyttävä päähenkilö. On hienoa, että liikuntavammaiset lapset voivat näin löytää samaistumiskohteen. Oman kokemukseni mukaan tällaisia ei ole kirjallisuudessa kovinkaan montaa ollut. Vammaisuus ja ihmisten erilaisuus yleisemminkin ovat mielestäni tärkeitä teemoja, joita on hyvä käsitellä pienestä pitäen. Näin esimerkiksi ihmisten erilaiset tavat liikkua eivät pelota lapsia, vaan niihin opitaan suhtautumaan tavallisina asioina. On hienoa, ettei päähenkilön vamma nouse kirjassa kuitenkaan pääasiaksi, onhan kyae vain tytön yhdestä ominaisuudesta. Aamun ja hänen ystäviensä seikkailut osoittivat mainiosti sen, että pyörätuolin ei tarvitse olla este eikä edes hidaste. Lisäksi tarinan avulla on hyvä pohtia lasten kanssa sitä, mikä on oikein ja mikä väärin. Nostankin kirjan keskeisiksi "opetuksiksi" sen, että erilaisuus on rikkautta, ja rehellisyys kannattaa aina. Tarinan ohella pidin kovasti myös teoksen raikkaasta kuvituksesta.

Suosittelen kirjaa ilomielin noin 5–8-vuotiaille lapsille ja heidän perheilleen. Aamu ja salaperäinen seteli sopii mainiosti keskustelujen pohjaksi myös varhaiskasvatuksessa ja alkuopetuksessa.