Atte Virolainen & Margareeta Häkkinen: Lääkäri Atte – Selviytymisopas elämään

 

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2024
Sivumäärä: 239 s.

Suositus somelääkärin vetävä tietokirja huumeista ja rikollisuuden maailmasta 

Atte Virolainen oli nuorena häirikkö, jota koulu ei kiinnostanut ja jota valtaosa aikuisista piti toivottomana tapauksena. Nyt Atte kertoo, miten hän onnistui kääntämään elämänsä suunnan ja opiskelemaan ensin palomieheksi ja sitten lääkäriksi.

Atte alkoi Tiktok-tilinsä suosion myötä saada valtavasti yhteydenottoja nuorilta ympäri Suomen. Kirjassa hän jakaa elämäntaitoaan, jota on kerännyt pelastajana, opiskellessaan Venäjällä ja työssään vankien kanssa. Asiantuntijana toimii Aten lisäksi lääketieteen tohtori Margareeta Häkkinen. Hän kertoo eri päihteistä ja niiden haittavaikutuksista. 

Oma arvioni: Lääkäri Aten elämäntarina osoittaa hyvin sen, kuinka yksikin nuoreen uskova aikuinen voi saada tämän kääntämään elämänsä suunnan. Tämä on tärkeää, sillä ihan jokaisessa yksilössä on valtavasti potentiaalia. Jos nuori ei ole vielä löytänyt omaa supervoimaansa, itseensä luottaminen ja omiin mahdollisuuksiinsa uskominen ei ole helppoa. Vaikka kaikkea elämässä ei voikaan hallita, aina on mahdollista tehdä oman elämänsä ja tulevaisuutensa kannalta viisaita valintoja.
 
Kirjassa olevat tapauskuvaukset huumemaailmasta ja rikollisesta elämästä ovat mielestäni paikoin rajua luettavaa etenkin nuorille aikuisille, mutta siitä huolimatta suosittelen tämän silmiä avaavan teoksen lukemista etenkin kaikille nuorille miehille, jotka etsivät itseään ja omaa paikkaansa maailmassa. 

Kirjan lopussa oleva informaatio-osa erilaisista päihteistä ja niiden haittavaikutuksista tuntui minusta hieman irralliselta, mutta se tarjosi toki paljon yksityiskohtaista tietoa aineista, joista toivoisin jokaisen nuoren ja aikuisenkin pysyvän erossa.