Heather Morris: Auschwitzin tatuoija

 

Kustantaja: Aula & Co
Julkaisuvuosi: 2019
Englanninkielinen alkuteos: The Tattooist of Auschwitz
Suomentanut: Pekka Tuomisto
Sivumäärä: 292 s.


 ”Tatuoin numeron hänen käsivarteensa. Hän tatuoi nimensä sydämeeni.”

Lale Sokolov on Auschwitz-Birkenaun keskitysleirin vanki, joka saa tehtäväkseen tatuoida numerot toisten vankien käsivarsiin. Työ leirin tatuoijana tarkoittaa, että Lale on muihin vankeihin nähden varsin turvassa. Leirillä Lale todistaa kauheita tapahtumia – mutta myös urheita tekoja ja myötätuntoa, ja oman henkensä uhalla käyttää asemaansa auttaakseen muita vankeja. Vuonna 1942 Lale kohtaa tatuointijonossa uuden vangin, Gitan, ja rakastuu saman tien. Lale vannottaa Gitaa pysymään hengissä, jotta he voisivat mennä naimisiin.
 
Auschwitzin tatuoija on tositarinaan perustuva romaani slovakialaisen Lale Sokolovin vaiheista ja uskomattomasta selviytymisestä Auschwitz-Birkenaun tuhoamisleirillä. Se on henkilökohtainen selviytymistarina ja kertomus toivosta ja rohkeudesta sekä pysäyttävä kuvaus yhdestä maailmanhistorian kammottavimmista ajanjaksoista.
 
Oma arvioni: Tämä tosipohjainen romaani on odottanut lukemistaan todella pitkään. Nyt oli oikea hetki. Teos on paittsi uskomaton selviytymistarina niin myös kaunis tarina rakkauden voimasta. Vaikka ihmiseltä viedään vapauden lisäksi myös identiteetti, pienikin toivon kipinä voi antaa jopa keskitysleirin kauheuksien keskellä uskoa siihen, että edessä saattaa sittenkin olla valoisampi tulevaisuus. Ihmisen julmuus toisia ihmisiä kohtaan on kyllä Auschwitz-Birkenaussa ollut täysin käsittämätöntä, ja ikävä kyllä nykyään tuntuu yhä enemmän siltä kuin emme olisi oppineet historiasta kovinkaan paljon. 

Jos haluat lukea tunteita herättävän teoksen, lue Heather Morrisin kirjoittama Auschwitzin tatuoija. Suosittelen.