Nelly Juulia Kärkkäinen & Gitta Oksanen: Läpimeno

 

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2024
Sivumäärä: 303 s.

Tarina äidin ja tyttären matkasta surun läpi. 

Kun tytär käy läpi loputtomilta tuntuvien hedelmöityshoitojen sarjaa, hän ei voi edes kuvitella, että hän näyttelisi muutama vuosi myöhemmin omiin kokemuksiinsa pohjautuvassa näytelmässä. Ei sitäkään, että lavalla vastanäyttelijänä olisi hänen äitinsä. 

Elämänmakuinen ja herkkä romaani sekä liikuttaa että naurattaa. Sureva ei ole aina sankarin roolissa, ei surevan auttajakaan, mutta rooleissa on aina sopivasti liikkumavaraa, niin tosielämässä kuin näyttämölläkin. 
 
Oma arvioni: Vaikka tästä omaeläkerrallisesta romaanista puhutaan ennen kaikkea lapsettomuuden kuvauksena, minusta se oli enemmän kuitenkin kuvaus äidin ja tyttären yhteisen teatteriesityksen luomisesta harjoitteluineen, ensiesityksineen ja näytöksineen. Uteliaisuus elämää kohtaan kantaa naisia vaikeiden aikojen yli tuoden lohtua siihen, ettei hartaasti toivottua lasta ja lapsenlasta koskaan tullutkaan. Tahattoman lapsettomuuden aiheuttama suru oli kirjassa läsnä, mutta ei varmaankaan läheskään yhtä vahvasti ja vaikuttavasti kuin Kansallisteatterin lavalla esitetyssä Pudota-näytelmässä. 
 
Kirjan keskeisin sanoma kiteytyy mielestäni siihen, että suurenkin surun läpi on helpompi mennä yhdessä kuin yksin. Sitä voi suositella kaikille, joita tahaton lapsettomuus koskettaa omakohtaisesti.