Ulrika Björkstam: Nouse nyt – Kuinka selvisin vakavasta onnettomuudestaK

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2018
Sivumäärä: 316 s.

 
 
Inspiroiva tositarina selviytymisestä ja elämän merkityksellisyydestä.

Kuvittele että päällesi tippuisi lentokone, kasvosi ja koko kehosi iho palaisivat, menettäisit työkykysi ja avioliittosi kariutuisi. Miten selviäisit?

Marraskuussa 2008 putoava suihkukone syöksyi suomalaisen Ulrika Björkstamin päälle. Onnettomuus mullisti työlleen omistautuneen nuoren naisen elämän raa'alla tavalla. Elintärkeäksi muodostui löytää vastaus kahteen kysymykseen: Miten löytää voimia selviytymiseen? Mikä on se elämä, jota haluaa elää. Nouse nyt kertoo Björkstamin tarinan uskomattoman onnettomuuden kauhuista ja läpi raastavien hoitojen. Toivon ja epätoivon vuorotellessa hän huomasi, että vaikeista asioista selvitäkseen ei tarvitse olla sankari: meissä kaikissa on voima selviytyä. Nouse nyt.
 
Oma arvioni: Heti kirjan ilmestyttyä tiesin lukevani sen, mutta jostain syystä, oikea hetki olikin vasta nyt.
 
Elämä voi muuttua hetkessä. Ulrikan tarina on osoitus siitä, että ihminen voi sopeutua suuriinkin muutoksiin ja selviytyä vakavistakin traumoista. Vaikka elämä ei olekaan enää samanlaista kuin ennen onnettomuutta, siihen on mahdollista löytää uudenlaista merkityksellisyyttä. Kirj/a tarjoaa arvokasta vertaistukea vaikeasti palaneille ja muillekin vakaviin onnettomuuksiin joutuneille. Itsekin löysin Ulrikan tarinasta yllättävän paljon samaistumiskohtia, vaikkaen onnettomuudessa ole koskaan ollutkaan. Kirjassa olevat harjoitukset ovat hyödyllisiä kakille omasta henkilökohtaisest/a kasvustaan kiinnostuneille, on  heillä taustalla sitten jokin traumaattinen kokemus tai ei. 

Suosittelen tätä ajatuksia herättävää ja oman elämän reflektointia ruokkivaa teosta lämpimästi kaikille.