Anja Snellman: Kirjeitä sotapäällikölle – Romaani eräästä katastrofista

 

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2024
Sivumäärä: 235 s.

Tämä ei ole paljastuskirja.

Tämä on kirja pienen ihmisen paljaudesta keskellä massiivista tietomurtoa. Paljaudesta suurien tunteiden keskellä: avuttomuuden, pelon, vihan, häpeän, pettymyksen, surun, toivon ja selviytymisen halun. Kaikkien niiden terapiassa esiin tulleiden tunteiden, joiden suostumukseton, häikäilemätön levittäminen on julmuutta paljaimmillaan. 

Oma arvioni: Uusimmassa romaanissaan Kirjeitä sotapäällikölle, Anja Snellman kuvaa aikamme suurinta tietomurtoa vaikuttavasti näkijän, kokijan ja toipujan roolissa. Kysymys on kaikkiaan yli 30 000 törkeästä rikoksesta, jotka rikkoivat uhrien elämän.peuuttamattomasti.
 
Mielestäni tämä tositapahtumiin pohjaava romaani on kiinnostava yhdistelmä  kirjailijan ja terapeutin tietomurtoa seuranneiden viikkojen ja kuukausien jälkeisiä päiväkirjamerkintöjä ja kirjeitä, joita hän alkaa kirjoittaa sotapäälliköksi nimeämälleen syytetylle oikeudenkäynnin alettua. Kirjeissä pohditaan muun muassa tapahtunutta tietomurtoa ja sen taustalla olevien henkilöiden mielenmaisemaa, kyberturvattomuutta sekä digitaalista väkivaltaa ja siitä toipumista. Myös median toiminta saa teoksessa osansa, ja ihan syystä. Snellmanin ote on humaani ja uhreja, niin psykoterapiakeskuksen asiakkaita kuin terapeuttejakin, aidosti ymmärtävä. 
 
Minusta on todella tärkeää, että tietomurron aiheuttamasta hädästä, häpeästä ja kollektiivisesta traumasta kirjoitetaan, sillä on todennäköistä, että vielä neljän vuoden jälkeenkin, moni kärsii niistä edelleen. Tapahtunut rikos piinaa sen uhreiksi joutuneita varmasti monin tavoin, kenties jopa loppuelämän. Ja kipeillä muistoilla on tapana nousta aina aika ajoin pintaan, jos jotakin samankaltaista tapahtuu. Ja tällä hetkelläkin erilaiset tietoturvaongelmat puhuttavat monilla aloilla.

Kirja sai minut pohtimaan omaa pienuuttaan käsittämättömän suurta julmuutta vastaan. On mahdotonta ymmärtää, kuinka joku voi kyetä sellaiseen. Jollain tasolla haluaisin kuitenkin tietää, miten sotapäällikkö reagoi saamiinsa kirjeisiin, mutta sitäkin enemmän toivon, että tässä romaanissa kirjoitustyön alla ollut teos näkee päivänvalon ja voisin sen lukea.