Riie Heikkilä: Miksi lakkasimme lukemasta? – Sosiologinen tulkinta lukemisen muutoksesta


 

Kustantaja: Gaudeamus
Julkaisuvuosi: 2024
Sivumäärä: 236 s.

Lukutaito rapistuu. Pojat eivät lue. Älypuhelimet uhkaavat lukuharrastusta.

Julkista keskustelua lukemisesta läpäisee huolipuhe. Se suuntautuu vahvasti ylhäältä alaspäin ja sivuuttaa vähän lukevien omat kokemukset. Osa heistä suhtautuu lukemiseen hyvinkin myönteisesti, mutta osassa kirjat herättävät voimakkaan negatiivisia tunteita.

Miksi lakkasimme lukemasta? tarkastelee yhteiskunnallisia ja rakenteellisia syitä lukemisen muutosten taustalla Suomessa. Teos osoittaa, että lukeminen on osa hierarkkisesti järjestyviä kulttuurisia elämäntyylejä ja siksi statuslaji: jos yhteiskunnallinen eriarvoisuus kasvaa, myös lukeminen eriytyy. Lukemisen digitalisoituminen ei ole pysäyttänyt lukuharrastuksen polarisoitumista ja keskittymistä koulutuksen ja sukupuolen perusteella.

Laajan haastatteluaineiston lisäksi teoksessa hyödynnetään suomalaisia pitkittäisaineistoja lukemisen trendeistä 1980-luvulta nykypäivään.

Oma arvioni: Tässä tutkimustietoon pohjautuvassa teoksessa valotetaan kiinnostavasti ja monipuolisesti suomalaisen lukemisen anatomiaa ja siinä tapahtuneita muutoksia 1980-luvulta tähän päivään. Kirjassa kerrotaan, miltä lukemisen trendit näyttävät. Teoksessa pohditaan sitäkin, miten lukeminen ymmärretään, kun suomalaiset lukevat koko ajan vähemmän.

Mielestäni oli erityisen mielenkiintoista lukea sellaisten ihmisten ajatuksia lukemisesta, joiden tausta ennustaa niin vähäistä kulttuuriosallistumista kuin lukemistakin.  Korkea koulutus näyttää ennustavan aktiivista lukemista ja matala koulutus puolestaan vähäistä lukemista. Huolestuttavaa on etenkin se, että nuorimpia ei aktiivilukijoiden joukosta juuri löydy. Myös lapsille lukeminen on valitettavasti vähentynyt tämän teoksen tarkastelujakson aikana. Lukemisen eriytymisen vahvistuminen on todella huolestuttavaa. Se on merkki yhteiskunnan eriytymisestä. Siksi paras tapa hillitä lukemisen kiihtyvää eriytymiskehitystä, on puuttua yhteiskunnan eriarvoistumiseen.

Kaiken kaikkiaan on kuitenkin väärin sanoa, että lukeminen yleisellä tasolla hiipuisi maassamme, mutta jos haluat ymmärtää, kuka lakkasi lukemasta ja miksi, lue tämä kirja.