Silja Mäki & Annamari Typpö (toim.): Tarinat lapsen tienviittoina – Kirjallisuusterapian menetelmät koulumaailmassa

 

Kustantaja: Basam Books
Julkaisuvuosi: 2024
Sivumäärä: 443 s.

Lasten ja nuorten tunne-elämään liittyvät haasteet näkyvät kouluarjessa koko ajan enemmän. Kirja esittelee kirjallisuusterapeuttisia menetelmiä, jotka toimivat opetuksen tukena ja auttavat lapsia ja nuoria työstämään oppimista estäviä tunteita ja jännitteitä.

Muiden luovien terapioiden tavoin kirjallisuusterapia tarjoaa oppilaille lempeitä oppimisen kanavia ja oivaltamisen iloa. Lasten ja nuorten kirjallisuusterapia pitää sisällään monenlaista lukemista ja kirjoittamista sadutuksesta sarjakuviin. Keskeistä on myös vuorovaikutus opettajan tai ohjaajan ja ryhmän muiden jäsenten kanssa.

Kirjan ensimmäisessä osassa esitellään lyhyesti kirjallisuusterapian teoriaa. Tämän jälkeen luodaan katsaus satujen ja myyttien historiaan sekä tarkastellaan ihmisen tarvetta tuntea juurensa. Toisessa osassa esitellään tarinoiden ja kirjallisuusterapeuttisten menetelmien käyttöä päiväkodissa ja alakoulussa. Kolmas osa avaa näkökulmia kirjallisuusterapeuttisten menetelmien käyttöön yläkoulussa, lukiossa, toisen asteen ammatillisessa koulutuksessa sekä opettajankoulutuksessa.

Kirja on suunnattu opettajille ja koulun muulle henkilökunnalle, päiväkotien työntekijöille, erilaisten ryhmien ohjaajille ja terapeuteille. Myös vanhemmat saavat kirjasta ideoita kasvatustehtäväänsä. Teoksen kirjoittajat ovat kirjallisuusterapian ja koulumaailman asiantuntijoita.
 
Oma arvioni:  Teoksen artikkeleissa käsitellään monipuolisesti kirjallisuusterapeuttisten menetelmien käyttämistä lasten ja nuorten kanssa työskenneltäessä sekä ennaltaehkäisevästi että kuntouttavasti erityisesti varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja toisen asteen koulutuksen konteksteissa. Kirjassa on runsaasti esimerkkejä erilaisista harjoituksista ja lukuisia vinkkejä hyödyllisistä materiaaleista. Suosittelen kirjaa lämpimästi kaikille kirjallisuusterapeuttisesta työskentelystä kiinnostuneille.