Hannu Salmi: Frans Leijon – Kuurosokean ihmeellinen elämä

 

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2025
Sivumäärä: 272 s.

Koskettavasti kerrottu tarina poikkeuksellisesta ihmisestä 

Varsinais-Suomen Yläneellä syntynyt Frans Leijon (1878–1947) menetti jo pienenä sairauden vuoksi näkönsä ja kuulonsa. Poika unohti oppimansa sanat ja juoksi nelinkontin villilapsena, johon kukaan ei saanut yhteyttä. 

Kuin ihmeen kaupalla Frans pääsi kymmenvuotiaana Pietarsaaren kuurojenkouluun, jossa hän oppi viittomakieltä ja pistekirjoitusta. Hänestä kehittyi taitava käsityöläinen ja puutarhanviljelijä. 

Frans Leijon oli tunnettu hahmo jo elinaikanaan, ja hänestä tuli kuurojen kulttuurinavainhenkilöitä Suomessa. Hänen tapaustaan pidettiin ihmeenä ja samalla myös osoituksena sivistyksen voimasta. 

Kulttuurihistorioitsija ja palkittu tietokirjailija Hannu Salmi löysi Fransin, isoisoäitinsä aviottoman lapsen, tutkiessaan sukunsa historiaa. Rippikirjassa luki: "Kuuromykkä ja sokea. Hyljätty."  

Oma arvioni: Olipa vetävästi kirjoitettu tarinallinen tietokirja kiinnoatavasta erilaisesta ihmisestä, joka oli lopulta aika kaukana tuosta rippikirjansa luonnehdinnasta. Onnekkaat sattumat, ynpärillä olleet avuliaat ihmiset ja Fransin oma neuvokkuus ja sammumaton uteliaisuus ja rohkea kokeilunhalu tekivät hänestä moniosaajan ja yhteisön arvostetun jäsenen, onnellisen miehen, huomattavista fyysisistä rajoitteistaan huolimatta. 

Jos kuurosokeiden historia kiinnostaa, kannattaa Frans Leijonin tarinaan ilman muuta tutustua. On todella arvokasta, että yhteiskunnan hiljaisten ääni tulee tällaisten kirjojen kautta kuuluviin.