Annie Ernaux: Isästä / Äidistä

 

Kustantaja: Gummerus
Julkaisuvuosi: 2022
Ranskankieliset alkuteokset: La place (1983) & Une femme (1987)
Suomentanut: Lotta Toivanen
Sivumäärä: 152 s. 

Annie Ernaux´n isä eteni maatyöläisestä kauppiaaksi, mutta häpesi köyhää taustaansa koko ikänsä. Tyttären nousu sivistyneistöön nolotti häntä. Isästä-teos on yritys ymmärtää työteliästä ja tunnekylmää miestä, jonka elämänkulku heijastaa koko Ranskan yhteiskunnallista muutosta.

Äidistä puolestaan on kuvaus riuskasta ja rivakasta naisesta, jonka haurauden Alzheimerin tauti kaivaa esiin. Se on tutkielma äidin ja tyttären suhteesta, joka molempien iän karttuessa saa kolhuja ja katkoksia, mutta ei koskaan katoa.

Kaksi pientä, voimallista teosta on julkaistu Ranskassa itsenäisinä, mutta suomeksi ne saadaan yksissä kansissa. 

Oma arvioni: Nämä tuoreen nobelistin autofiktiiviset pienoisromaanit kuvaavat lapsuutta, perhedynamiikkaa ja vanhuutta pelkistetyn tunnevoimaisesti. Yhteiselo ei ole aina auvoista ja ristiriidatonta, ja kenties juuri se tekeekin romaaneista samanaikaisesti sekä kiinnostavaa että koskettavaa luettavaa. Oli mukava lukea myös kirjailijan ajatuksia kirjoitusprosessistaan, omakohtaisten tunnekokemusten ja yleistettävän pelkistämisen yhdistelemisestä. Kirjailija luonnehtii kirjoittamansa olevan jotakin kirjallisuuden, sosiologian ja historian väliltä. Näin ollen sekä yksilöllinen että yhteiskunnallinen ulottuvuus ovat teksteissä vahvasti läsnä, aivan kuten Ernaux´n Vuodet-teoksessakin. 

Isästä / Äidistä on ehdolla suomennetun kaunokirjallisuuden Jarl Hellemann -palkinnon saajaksi. Niinpä "kuittaan" tällä kirjalla tämänvuotisen Helmet-lukuhaasteen kohdan 30.