Ann-Christin Antell: Puuvillatehtaan perijä

 

Kustantaja: Gummerus
Julkaisuvuosi: 2022
Sivumäärä: 368 s.

Historiallista romantiikkaa 1900-luvun alun Turussa

Jenny ja Fredrik Barkerin ottotytär Martta palaa Ruotsista Turkuun ja pääsee kansankirjastoon töihin. Puuvillatehtailija Robert alkaa tutustuttaa Marttaa seurapiireihin, mutta myös lapsuudenystävä, telakkatyöläinen Juho vetää häntä puoleensa karkealla charmillaan. Antavatko seurapiirit Martan alhaisen syntyperän unohtua?

Puuvillatehtaan perijä jatkaa lukijat hurmannutta Puuvillatehdas-sarjaa. Se on tarina itsensä löytämisestä ja rakkaudesta sortovuosien Suomessa. 1900-luvun alussa teollistuminen johtaa luokkajaon murtumiseen ja yhteiskunnalliseen liikehdintään. Autonomien heiketessä edessä on suurlakko, joka muuttaa kaiken.

Oma arvioni: Puuvillatehtaan perijä on sarjan ensimmäisen osan tavoin hyvin taustoitettu ja viihdyttävä historiallinen romaani, joka vei minut jälleen moniin tuttuihin paikkoihin Turussa. Antellin miljöökuvaus on minusta todella viehättävää ja kirjan keskeiset henkilöhahmot kiinnostavia. Vaikka juonenkäänteet olivatkin jossain määrin ennalta arvattavia, myös yllätyksellisyyttä löytyi ihan mukavasti. Tulen ehdottomasti lukemaan myös Puuvillatehdas-sarjan seuraavan osan.

Jos haluat hetkeksi pois nykymaailman hektisyydestä, lue Ann-Christin Antellin kirjoittamia hienoja historiallisia romaaneja. Ne ovat mukavan kepeää luettavaa myös romantiikan ystäville. Suosittelen.