Joonatan Tola: Hullut ihanat linnut

 

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2023
Sivumäärä: 220 s. 

”Tämä on sotahuuto!” Esikoisteoksellaan lukijat ja kriitikot hurmanneen Joonatan Tolan omakohtainen romaanisarja jatkuu.

Tolan perhe on jättänyt hyvästit taiteilijaisälleen, mutta isän laskuja tippuu yhä postiluukusta. Aseet pannaan myyntiin ja kattokruunu irrotetaan, sitten sossut ovatkin jo ovella. 6-vuotias Joonatan nostaa äidin kylpyammeesta, auttaa vaatteet päälle ja sytyttää äidin tupakan. Jollei pyörätuoliin joutunut äiti löydä miestä rinnalleen, uhkaa lapsia huostaanotto.

Pökerryttävän kasvukertomuksen traagisuutta leikkaa mustan huumorin ihmeellinen hehku.

Oma arvioni: Tola jatkaa siitä, mihin Punainen planeetta -romaanissaan jäi. Traagiset lapsuusmuistot ovat tämänkin teoksen keskiössä: äidin viimeiset vuodet MS-taudin kanssa, huostaanotto, laitoselämä, sijaiskoti. Vaikka aiheet ovat todella rankkoja, kerronta on siitä huolimatta kirkasta ja kevyttäkin,  Se avaa lukijalle lapsen kokemusmaailmaa uskottavasti ja koskettavasti. Kuten oikeassa elämässäkin, ilo ja suru olivat tässäkin teoksessa lähellä toisiaan.  Siksi lukiessa välillä nauratti ja välillä itketti. Jälleen tuli hienosti todistettua, kuinka tehokas selviytymiskeino musta huumori voi ollakaan.  

Jos etsit romaania, joka saisi aikaan vahvoja tunnereaktioita, suosittelen tarttumaan tähän Hullut ihanat linnut -teokseen. Jotta saisit lukukokemuksesta niin sanotusti kaiken irti, kannattaa lukea ensin Punainen planeetta, jos et ole sitä vielä lukenut.