Kirja-arvio: Harri Hertellin runoissa ylistetään arjen iloja ja rakkauden voimaa

Tiedän sen olevan rakkautta (Enostone, 2022) on Harri Hertellin (s.1985) seitsemäs runokokoelma. Siinä kuvataan lapsiperheen arkea poikkeusoloissa, aikana, jolloin korona teki kaupassa käymisestä suuren seikkailun ja ulkomaille matkustettiin vain mielikuvituksen siivin. Runoissa kerrotaan lempeällä otteella ja samaistuttavien tuokiokuvien kautta siitä, kuinka tavallisen arjen on jatkuttava, vaikka elämmekin maailmanlaajuisten kriisien keskellä. 


”…minun täytyy voida uskoa
saada toivoa että
hyvät ajat kestävät
huonot ohikiitävät."


Hertell löytää runoissaan hyviä asioita epävarmuuden keskelläkin etenkin rakkaidensa kautta. Runoissaan hän muistuttaakin meitä lohdullisesti siitä, kuinka jokaisella on oikeus tuntea onnea myös vaikeina aikoina. Iloitseminen ja hassuttelu ovat sallittuja myös aikuisille silloinkin, kun tulevaisuus on epätietoisuuden sävyttämää. Onnea voi halutessaan löytää vaikkapa keittiöjazzista tai kynttilänvalosta. Haaveiluakaan ei kannata unohtaa. Haaveet ovat hyvää vastapainoa huolille, murheille ja peloille. Toiveikkuus auttaa jaksamaan ja rakkaudesta saa voimaa. 


"…niin kuin jokainen tarvitsee ilmaa
tarvitsee jokainen rakkautta"


Vaikka maailmassa on tällä hetkelläkin todella paljon pahuutta, haluan kuitenkin Hertellin tavoin uskoa siihen, että:

"...ulkona enemmän rakkautta
kuin pystymme näkemään"


Jos etsit runoutta, joka on helposti lähestyttävää ja ilmaisultaan vilpitöntä, tutustu Harri Hertellin runoihin. Niiden parissa tämä melko pilvinen Eino Leinon sekä runon ja suven päivä on kulunut varsin mukavasti. Suosittelen sinullekin. 

Harri Hertell: Tiedän sen olevan rakkautta

Kustantaja: Enostone
Julkaisuvuosi: 2022
Sivumäärä: 75 s.


P.S. Lämmin kiitos kustantajalle saamastani arvostelukappaleesta. Olen postannut blogiini myös Hertellin aiemmasta teoksesta Kaikki tunteet sallittuja (Enostone, 2020)