Édouard Louis: Muutos: Metodi

 

Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2023
Ranskankielinen alkuteos: Changer: méthode (2021)
Suomentanut: Lotta Toivanen
Sivumäärä: 265 s.


Kivuliaan rehellinen kertomus luokkanoususta ja sen taakse kätkeytyvästä raa ásta todellisuudesta. Ei enää Eddy -menestysteoksen tarinaa jatkava romaani kertoo, miten väkivaltaisen ja kurjan lapsuuden eläneestä Eddy Bellegueulesta tuli palkittu kirjailija Édouard Louis. 

Oma arvioni: Huh, olipa vaikuttava ja koskettava tarina muodonmuutoksesta ja vapautumisesta. Muutos: Metodi on rajuudessaan ja rehellisyydessään ravisteleva kuvaus siitä, kuinka vimmaista pyristelyä oli päästä ja päästää irti vihatusta väkivallan, köyhyyden ja homofobian kyllästämästä menneisyydestä. Halu ja pakko muuttua ajoivat nuoren miehen vaikeisiinkin ratkaisuihin, mutta halu todistaa maailmalle, että on joku ja kaikki häntä väheksyneet ovat erehtyneet, johti lopulta melkoiseen muutokseen, jonka hedelmistä me kirjallisuuden ystävät saamme nykyään nauttia. Kenties kosto on sittenkin suloinen. Toki on todella surullista, että ihminen kokee olevansa kelpaamaton sellaisena kuin on niin ulkoisesti kuin sisäisestikin. Ja haluaa siksi muuttaa itsessään oikeastaan kaiken, minkä suinkin kykenee muuttamaan. Uhrauksilta ei luonnollisestikaan vältytä.

On arvokasta, että myös tällaisia uskomattomilta tuntuvia todellisia pelastustarinoita julkaistaan. Kunpa yhteiskuntaluokkien olemassaolosta ja ihmisten eriarvoisuudesta ei enää vaietteisi. Muutos: Metodi jatkaa erinomaisesti  Lousin Ei enää Eddy -teoksen aloittamaa omaelämäkerrallisten romaanien sarjaa. Jos omaelämäkerrallinen kirjallisuus kiinnostaa, ei tätä kirjaa kannata jättää lukematta.