Jenni Kokander: Äidit palaavat aina

 

Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2024
Sivumäärä: 267 s.

"Sainko minä sen vihdoin kuolemaan?"

Tunnettu tv-toimittaja Heidi Rastimo katoaa kotoaan yön aikana. Kukaan ei tiedä, onko hän jättänyt perheensä vapaaehtoisesti vai liittyykö tapaukseen rikos.

Kriminaalipsykologi Kaisa Halla on palaamassa hoitovapaalta töihin vankilaan, kun hän kohtaa päiväkodin parkkipaikalla Rastimon aviomiehen, joka itkee lohduttomasti autossaan. Hämmentävä katoamistapaus ei jätä Kaisaa rauhaan. 

Jenni Kokanderin Äidit palaavat ana on psykologinen jännitysromaani äideistä ja heidän lapsistaan. Se kertoo äärimmäisistä ratkaisuista ja siitä, kuinka vaikeaa läheisintäkin ihmistä on joskus rakastaa. 

Oma arvioni: Kokander pohtii romaanissaan hyvää, pahaa ja pyhää äitiyttä monitasoisesti niin kadonneen, kuolleen kuin Hallan oman äitiyden ja  oman mutkikaan äitisuhteenkin kautta. Äidit ovat usein ennen kaikkea vastuunkantajia ja lasten ollessa ikään kuin sivuroolissa vanhemman elämässä, heidän psyykkinen kehityksensä saattaa vaarantua. Toki lapset voivat olla myös kypsempiä kuin vanhempansa. Romaanin kerronta toimii mielestäni kaikkiaan varsin hyvin ja hahmot ovat kiinnostavia. Suosittelen kirjaa psykologisen jännityksen ystäville.
 
Tämä Kaisa Halla -sarjan toinen osaa toimii mainiosti itsenäisenä teoksena, mutta ei ole pahitteeksi, jos on lukenut ensin sarjan avausosan Yksi miljoonasta