Finlandia 2022

Tiistaina 1.11.2022


Pian on jälleen se aika vuodesta, kun selviää Finlandia-palkintoehdokkaat vuodelle 2022. On taas todella jännittävää nähdä, löytyykö ehdokkaiden joukosta sellaisia teoksia, jotka olen tänä vuonna jo lukenut. Hyvin varmasti käy jälleen kerran niin, että lukulistani pitenee entisestään. Luulenpa, että lisää mielenkiintoista luettavaa löytyy jokaisesta kategoriasta, siis niin tietokirjallisuudesta, lasten- ja nuortenkirjallisuudesta kuin kaunokirjallisuudestakin. 

Olen melko varma myös siitä, että valitsijoiden tehtävä ei ole helppo, sillä niin paljon laadukasta kotimaista kirjallisuutta on julkaistu tänäkin vuonna. On kiinnostavaa nähdä sekin, osuvatko lukijoiden ja valitsijoiden suosikit yhteen.  

Kaikki ehdokkaat selviävät viikon 45 aikana seuraavasti:


Ehdokkaat julkistetaan tiistaina 8.11.2022 klo 10.
 Voittajan valitsee ylilääkäri Hanna Nohynek.
Voit seurata livestreamia tästä 

Ehdokkaat julkistetaan keskiviikkona 9.11.2022 klo 10
Voittajan valitsee näyttelijä, juontaja ja luokanopettaja Ernest Lawson.
Voit seurata livestreamia tästä

Ehdokkaat julkistetaan torstaina 10.11.2022 klo 10.
Voittajan valitsee piispa Mari Leppänen.
Voit seurata livestreamia tästä


Kaikki Finlandia-voittajat julkistetaan keskiviikkona 30. marraskuuta 2022. 


Tiistaina 8.11.2022 

Tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat vuodelle 2022 on julkistettu


Palkintolautakunnan puheenjohtaja Suna Vuori toi puheessaan esille sen, ettei sananvapaus ole meillä Suomessakaan itsestäänselvyys. Hänen mukaansa siinä onkin kysymys pikemminkin hauraasta etuoikeudesta. On suorastaan surullista, että sananvapautta käytetään usein väärin: vihapuhe kukoistaa ja dis- ja misinformaatiota levitetään ahkerasti. Ilahduin kuitenkin kuullessani, että Suomesta löytyy paljon ihmisiä, jotka haluavat kirjoittaa tutkittuun tietoon perustuvia tietokirjoja – ja niitä myös julkaistaan ja painetaan nyt ennätyksellisen paljon. Myös tämän vuoden Tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaiksi ilmoitettiin teoksia enemmän kuin kertaakaan aiemmin kyseisen palkinnon 35-vuotisen historian aikana.  

Vuori muistutti puheessaan siitä, että tietokirjailijoilla ja kustantamoilla on valtaa siihen, mistä mediassa ja yhteiskunnassamme laajemminkin puhutaan, joten siitäkin syystä työltä edellytetään myös vastuullisuutta. Suna Vuori painottikin aiheellisesti hyvän kustannustoimittamisen tärkeyttä. Kukapa meistä tiedonjanoisista kansalaisista ei haluaisi lukea yleistajuisia, hyvin tehtyjä, huolellisesti oikoluettuja ja kerronnaltaan taidokkaita tietokirjoja. 

Jälleen kerran palkintoehdokkaat valinneen lautakunnan jäsenet ovat lukeneet paljon, nyt reilusti yli 300 tietokirjaa, joiden aiheet ovat oletettavasti vaihdelleet laidasta laitaan. Vaikka valinta ei ole varmastikaan ollut helppo, tylsäksi ei tällaista työtä voisi ainakaan minun mielestäni missään nimessä moittia. Aina kun tietokirjaan tarttuu, tietoa karttuu ja oma ajattelu avartuu.  

Tietokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaat vuodelle 2022 ovat:

Anu Kantola & työryhmä: Kahdeksan kuplan Suomi. Yhteiskunnan muutosten syvät tarinat
(Gaudeamus)

Maria Katajavuori: Valas lasimaljassa. Miten vangitsemme itsemme ympäristötuhon ansaan (Atena)  

Annika Luther: Rågen. En spretig historia / Rukiin viljava historia (Schildts & Söderströms / S&S)

Hannu Salmi: Tunteiden palo. Turku liekeissä 1827 (Otava)

Timo R. Stewart: Luvatun maan lumo. Israelin kristityt ystävät Suomessa (Gaudeamus)

Ville-Juhani Sutinen: Vaivan arvoista. Esseitä poikkeuskirjallisuudesta (Avain)


Tämän vuoden ehdokasteoksissa tarkastellaan erilaisten ihmisryhmien elämää murrosajassa, puhutaan luonnon tilasta ja tulevaisuudesta peräänkuuluttaen poliittisia päätöksiä ja toimintaa, avataan kansallisviljamme rukiin polkua kivikaudelta tulevaisuuden ruuantuotantoon, kuvataan historiallista tragediaa, Turun paloa, uudesta näkökulmasta, läpivalaistaan kristillistä sionismia ja sukelletaan poikkeuskirjallisuuden syvällisiin, yllättäviin ja kriittisiinkin tulkintoihin. 

Ainakin osa yllä mainituista kirjoista nousi oitis lukulistalleni, joten ensimmäinen postaus jostakin tämän vuoden Finlandia-palkintoehdokasteoksesta ilmestynee lukupäiväkirjani puolelle melko pian. Joko olet löytänyt kyseisten teosten joukosta oman suosikkisi. Sitä voit äänestää täällä

Onnea kaikille ehdokkaille! 


Keskiviikkona 9.11.2022

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat 2022 ovat selvillä

Finlandia-palkinnosta kisaavat tänä vuonna seuraavat kuusi teosta:

Katja Bargum & Jenny Lucander:
Myrornas rekordbok / Muurahaisten ennätyskirja (Förlaget / Teos)

Sofia & Amanda Chanfreau: Giraffens hjärta är ovanligt stort / Kirahvin sydän on tavattoman suuri (Schildts & Söderströms / S&S)

Saara Kekäläinen & Reetta Niemensivu: Valpuri ja vaarallinen aamupuuro (Tammi)

Reetta Niemelä & Katri Kirkkopelto: Mustan Kuun majatalo (Lasten Keskus)

Marisha Rasi-Koskinen: Pudonneet (WSOY)

Ellen Strömberg: Vi ska ju bara cykla förbi / Mehän vaan mennään siitä ohi
(Schildts & Söderströms / S&S)


Ehdokasteosten joukosta löytyy varmasti kiinnostavaa luettavaa niin pienten kuin hieman isompienkin lukijoiden iloksi. Eiköhän osa näistä teoksista löydä tiensä minunkin lukulistalleni.

Onnea kaikille ehdokkaille!



Torstaina 10.11.2022

Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaiden joukossa on sekä konkareita että ensikertalaisia



Tänä vuonna kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnosta kilpailevat seuraavat kuusi teosta:

Olli Jalonen: Stalker-vuodet (Otava)
Marja Kyllönen: Vainajaiset (Teos)
Heikki Kännö: Ihmishämärä (Sammakko)
Iida Rauma: Hävitys – tapauskertomus (Siltala)
Sami Tissari: Krysa (Aula & Co)
Eeva Turunen: Sivistynyt ja miellyttävä ihminen (Siltala)


Teoksista puolet käsittelee jollakin tavalla ihmisen tuhoamaa maailmaa tai sivilisaatiota, joten ne eivät tarjonne kovinkaan keveitä lukukokemuksia. Aiheita ovat muun muassa ekokatastrofi, kouluväkivalta, koneälyn sammuminen, salainen tutkimus, lapsettomuus ja sukupolvien ketju sekä täydellisen suoriutumisen mahdottomuus.

Jalonen on voittanut Finlandia-palkinnon jo kaksi kertaa, vuonna 1990 romaanillaan Isäksi ja tyttäreksi ja vuonna 2018 romaanillaan Taivaanpallo. Tämänvuotinen ehdokkuus on Jaloselle jo kuudes. Heikki Kännö oli puolestaan ehdokkaana vuonna 2020 Runoilija-romaanillaan. Muut neljä ehdokasta ovat mukana nyt ensimmäistä kertaa.

En ole lukenut toistaiseksi ainuttakaan näistä edellä mainituista kirjoista, mutta kahden teoksen veikkasin tälle ehdokaslistalle nousevan; Olli Jalosen uusimman romaanin ja Iida Rauman romaanin, josta on keskusteltu paljon. Hävitys onkin kirja, jonka opettajana ja itsekin koulukiusaamista kokeneena tulen ehdottomasti lukemaan. Olen pitänyt kovasti Olli Jalosen aiemmista kirjoista, joten saattaapa tuo  Stalker-vuodet olla lukuvuorossa jossain vaiheessa. Myös Eeva Turusen Sivistynyt ja miellyttävä ihminen vaikuttaa kiinnostavalta – ja mikseivät toki kaikki muutkin ehdokkaat. Olenhan ihmisenä utelias ja lukijana lähes kaikkiruokainen.

Onnea kaikille ehdokkaille!



Perjantaina 11.11.2022

Oletko jo äänestänyt suosikkejasi?


Nyt kun kaikki Finlandia-ehdokkaat on julkistettu, on lukijoiden aika äänestää omia suosikkejaan. Oletko jo löytänyt mieleisesi kirjan kaikista kategorioista? Minä en, sillä olen tähän mennessä lukenut vasta muutaman sivun yhdestä ehdokkaana olevasta tietokirjasta. 

Lukijoiden suosikki -äänestys on käynnissä 27.11.2022 asti Suomen Kirjasäätiön sivuilla.

Finlandia-palkintojen voittajat ja lukijoiden suosikit paljastetaan palkintotilaisuudessa keskiviikkona 30. marraskuuta 2022 klo 19. Lähetystä voi seurata Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa. 




Keskiviikkona 30.11.2022

Finlandia-palkinnot 2022 on jaettu




Vaivan arvoista. Esseitä poikkeuskirjallisuudesta -teoksellaan tämän vuoden tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon napannut Ville-Juhani Sutinen totesi kiitospuheessaan osuvasti, että kirjoja tehdään siksi, että ne ovat tärkeitä. Ja niinhän se tosiaan on, että ne luovat kulttuurin ja antavat asioille merkityksen. Siispä lukekaamme ja kirjoittakaamme.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden osalta voitto meni tällä kertaa Sofia ja Amanda Chanfreaun fantasiakertomukselle Giraffens hjärta är ovanligt stort (Suomentanut Outi Menna;  Kirahvin sydän on tavattoman suuri), kun Ernest Lawson teki valintansa, tai antoi itse asiassa lapsena liian vähän lukeneen Ernestin tehdä sen. Kyseessä on Ruotsissa asuvien siskosten esikoisteos.  Puheessaan Lawson pohti tärkeää kysymystä, miten lapset ja nuoret saadaan lukemaan. Olen Ernestin kanssa samaa mieltä siitä, että ovi lukemisen maailmaan avautuu kyllä, kunhan juuri se oikea kirjaa osuu kohdalle.  Joillakin se onnistuu helpommin kuin toisilla, mutta erilaisia vaihtoehtoja tarjoamalla kirjojen kiehtovaan maailmaan uppoutuminen mahdollistuu kenelle tahansa.  

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voitti puolestaan Iida Rauma kolmannella romaanillaan,  Hävitys. Tapauskertomus, joka on valinnan tehneen piispa Mari Leppäsen mukaan kirja, joka kysyy, miksi lapseen kohdistuva vääryys ei ole kenestäkään mitään. Se on kirja, joka muistuttaa kuuntelemisen ja uskomisen tärkeydestä ja kehottaa meitä suojelemaan lapsia.  Teos on yhteiskunnallisesti tärkeä ja ajankohtainen. Uskon, että tämä tarina lapsesta, joka on elossa, on sellainen, jonka ääreen jokaisen aikuisen kannattaisi pysähtyä.

Maltan tuskin odottaa, millaisen jäljen nämä juuri valitut tämän vuoden Finlandia-voittajat minuun jättävät. Oletan, että pääsen sekä vaikuttumaan että viihtymään niiden parissa. Tämäniltaisia puheita kuunnellessani havahduin jälleen siihen, kuinka onnekas olenkaan, kun voin kirjojen kautta oppia ymmärtämään niin maailmaa, kanssaihmisiä kuin itseänikin koko ajan enemmän. Lukeminen on tärkeä taito ja valtavan suuri lahja, suoranainen etuoikeus. Jos minulla ei olisi lukutaitoa ja lukemisen iloa, olisi elämäni huomattavasti värittömämpää ja tylsempää. Olen varma siitä, etten eläisi nykyistä elämääni ilman lukutaitoani, jota olen ahkerasti käyttänyt ja jatkuvasti kehittänyt.

Lukijoiden suosikeiksi nousivat puolestaan Hannu Salmen Tunteiden palo. Turku liekeissä 1827, Reetta Niemelän kirjoittama ja Katri Kirkkopellon kuvittama Mustan Kuun majatalo sekä Eeva Turusen Sivistynyt ja miellyttävä ihminen