Héctor García & Francesc Miralles: Namaste – Onnellisen elämän taito

 

Kustantaja: Gummerus
Julkaisuvuosi: 2022
Espanjankielinen alkuteos:Namasté - La vía india a la felicidad, la realización y el éxito 
Suomentanut: Satu Ekman
Kuvittanut: Marisa Martinez
Sivumäärä: 190 s.

Innostava opas vie matkalle, joka voi muuttaa elämän. 

Sanskriitinkielinen tervehdys namaste tarkoittaa "kumarran sinua", ja sen taustalla olevat intialaiset opit tarjoavat keinoja stressistä ja huolista vapautumiseen, luovuuden herättelyyn sekä kehon, mielen ja sielun vaalimiseen. Kirjassa haetaan neuvoja parempaan elämään sekä ikiaikaisista viisauksista että nykypäivän mentoreilta. Käytännön ohjeet ja harjoitukset perustuvat muun muassa ayurvediseen terveydenhoitofilosofiaan, joogaan, meditaatioon ja karmaan. 

Onni on usein myös tie menestykseen Namaste valaisee, miksi niin monen kansainvälisen suuryhtiön johtaja on lähtöisin Intiasta. 

Oma arvioni: Uusi ja innostava opaskirja Ikigain ja Ichigo ichien tekijöiltä avaa intialaisen filosofian peruskäsitteitä ja antaa käytännönläheisiä neuvoja onnellisempaan elämään. Jos haluat tietää esimerkiksi, mitä om-tavu merkitsee, mitkä ovat karman kymmenen käskyä tai millainen hengitysharjoitus lievittää stressiä tehokkaimmin, sinun kannattaa lukea Namaste. Siinä kerrotaan, kuinka tärkeää on olla läsnä juuri tässä hetkessä, tuntea itsensä ja ravita niin kehoa, mieltä kuin henkeäkin. Kirjan oleellisin sanoma tiivistyy mielestäni erinomaisesti seuraavassa sitaatissa: 

”Mieli, joka on täynnä uskomuksia ja ennakkoluuloja, joka suhtautuu menneisyyteen katkerasti ja tuskallisesti ja tulevaisuuteen pelokkaasti ja ahdistuneesti, ei kykene iloitsemaan tässä hetkessä.”