Marja Korhonen: Marjan Enkelit

 

Kustantaja: Myllylahti
Julkaisuvuosi: 2021
Sivumäärä: 186 s. 


Rakastetun kirjasarjan odotettu jatko-osa kertoo Marja Korhosen arjesta ja juhlasta locked in -syndrooman kanssa – kun liike ja puhe viedään, puhuvat silmät ja nyt myös Marjan avustajat, tosielämän Enkelit.

Marja Korhonen tunnetaan parhaiten erityisestä elämästään, josta hän on otsahiirellään kirjoittanut kaksi kirjaa Häivähdyksiä – erityinen elämäni (2014) ja Sydämeen tatuoitu (2017). Marjan Enkelit on jatkoa näille teoksille. Se avaa kirjailijan ja avustajien elämää hullunkurisia käänteitä täynnä olevan arjen keskellä. Karikoilta ja kivuiltakaan ei täysin vältytä.

Marjan Enkelit syntyi epätavallisen vuoden 2020 haasteiden tiimellyksessä. Se on kiehtova kertomus ystävyydestä, tunteiden vuoristoradasta, auttamisenhalusta, erikoislaatuisesta työyhteisöstä sekä arjen iloista ja suruista vauhdikkaan Marjan matkassa. Kun yhdentoista erilaisen naisen työnantajana on mykkä ja halvaantunut mutta määrätietoinen sisupussi, yhteiselon perustukset pitää koossa vankkumaton molemminpuolinen kunnioitus Marjan ja Enkeleiden välillä.

Oma arvioni: Marja Korhonen kuvaa kirjassaan arkeaan Enkeleidensä eli henkilökohtaisten avustajiensa kanssa ja heidän työnantajanaan aidosti ja elämänmakuisesti. Hän luonnehtii Marjalandiassa ja matkoilla häärivää joukkoaan rautaiseksi tiimiksi, jossa jokaisella on niin omia vahvuuksia kuin heikkouksiakin. Tässä kirjassa ääneen pääsevät myös Enkelit itse. 

Kirjaa lukiessa selviää nopeasti, että Marjan avustajilta vaaditaan ennen kaikkea heittäytymiskykyä ja huumorintajua, sillä aktiivisen naisen vauhdissa ei ole aina helppoa pysyä mukana, eikä tulkkaaminen suju välttämättä aina kommelluksitta. Neliraajahalvaus ja puhekyvyttömyys eivät ole estäneet Marjaa elämästä täysillä. Marja korostaa aiheellisesti, että avustajat eivät ole hänelle hoitajia, vaan omannäköisen ja hyvän elämän mahdollistajia. Myös fysioterapeutilla, puheterapeutilla ja taksikuskeilla on arjen sujuvuuden takaamisessa omat tärkeät roolinsa.  

Jos olet lukenut Marjan edelliset omaelämäkerralliset teokset, kannattaa sinun ehdottomasti lukea tämäkin. Jos Marjan tarina ei ole vielä tuttu, aloita ensimmäisestä kirjasta. Tämän postauksen alussa olevat linkit vievät kirjoituksiini ko. kirjoista.